Hlavní obsah

Dvě stovky lidí se sešly na pochodu se srdcem na Hrad

Praha

Z náměstí Václava Havla v centru Prahy vyšlo v úterý krátce po šesté hodině večer zhruba 200 lidí na pochod s názvem Srdce na Hrad 2018. Akce se koná v den sedmého výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla a má připomenout jeho odkaz.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pochod s názvem Srdce na Hrad 2018 z náměstí Václava Havla (na snímku) na Hradčanské náměstí k uctění památky bývalého prezidenta Václava Havla v den výročí jeho úmrtí, 18. prosince 2018 v Praze.

Článek

„Sešli jsme se tu, abychom uctili památku našeho bývalého prezidenta Václava Havla způsobem, který jsme vymysleli před čtyřmi lety. Odneseme srdce, které symbolizuje vše dobré, co našemu národu předal, na Hrad, kde podle nás teď to srdce chybí,“ řekl organizátor Jiří Bareš.

Účastníci nesli velké molitanové srdce pokryté růžovou látkou k pomníku Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pochod s názvem Srdce na Hrad 2018 u Národního divadla

Lidé s sebou měli i další menší srdce, Havlovy fotografie, ale také české či tibetské vlajky. Doprovázelo je několik policistů. Cestou zpívali státní hymnu. Mnozí si vyhrnuli nohavice na památku proslulého Havlova módního prohřešku při první prezidentské inauguraci.

Havel zemřel 18. prosince 2011 na chalupě na Hrádečku. Letos by se dožil 82 let. Dramatik a někdejší disident patřil mezi klíčové aktéry zániku komunistického režimu v roce 1989. Byl devátým a zároveň posledním prezidentem Československa a po jeho rozdělení prvním českým prezidentem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám