Hlavní obsah

Dopravu na D1 komplikuje sníh. I večer se tvoří dlouhé kolony

– Jihlava • Aktualizováno

Sníh ve středu komplikuje na mnoha místech Česka dopravu. Na dálnici D1 na Vysočině se opakovaně tvořily dlouhé kolony - kvůli sněhu, ale i kvůli porouchanému kamionu. Kolony v místě přetrvávají i večer, vyplývá z vyjádření mluvčí policie Dany Čírtkové a Národního dopravního informačního centra (NDIC). Od večera se může v nižších a středních polohách v Česku tvořit náledí, varovali meteorologové.

Foto: www.dopravniinfo.cz

Dálnice D1 na 105. kilometru

Článek

Situace se zkomplikovala po odpoledním sněžení. Asi nejhorší situace byla po celý den v úseku kolem stého kilometru, kde je obousměrné zúžení kvůli rekonstrukci. Doprava se tam přes den několikrát takřka zastavila.

Stála i před devátou večer, když se na 98. kilometru porouchal kamion. O chvíli později NDIC ohlásilo kalamitní stav na 91. kilometru. Jak dlouho omezení potrvá, není podle NDIC jasné.

Doprava v těchto místech stála už odpoledne a v podvečer, tehdy byl problém hlavně se sjízdností kvůli sněhu.

„Aktuální situace mezi 78. až 115. kilometrem je situace špatná až kritická. Kolona ve směru na Brno je dlouhá 35 kilometrů, na Prahu se vytvořila kolona asi 20 kilometrů dlouhá,” řekla Právu kolem sedmé večer mluvčí policie Dana Čírtková.

Na místo se nemohly dostat sypače, kterým se snažili udělat cestu policisté. Když sypače nakonec projely, začala se kolona po sedmé hodině pomalu rozjíždět.

Nejhorší situace byla podle Čírtkové mezi exity Větrný Jeníkov a Humpolec, kde řidiči sjížděli v domnění, že kolonu objedou, ale i na objízdných trasách například přes Jihlavu narazili na problémy.

Problémy na železnici

Nejen na D1 mají řidiči na Vysočině potíže. Kvůli vyprošťování kamionu bude zřejmě až do čtvrteční druhé hodiny uzavřená silnice číslo 34 u obce Jitkov na Havlíčkobrodsku.

Problémy má i železnice. Náhradními autobusy namísto vlaků jezdí cestující mezi Horní Cerekví a Kostelcem u Jihlavy a mezi Rantířovem a Jihlavou. Zprovoznění trati tam České dráhy podle informací na jejich webu očekávají až ve čtvrtek v 6:00. Mimo provoz zůstává i úsek Humpolec - Lípa, kde také jezdí náhradní autobusy. Zprovozněný by mohl být ve čtvrtek ve 3:00. Výluka je i mezi Přibyslaví a Sázavou u Žďáru.

Problémy spojené se sněžením hlásí i některé další regiony. Řidiči mají problémy především v horských oblastech. Energetici zase evidují v souvislosti s počasím výpadky v dodávkách proudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám