Hlavní obsah

Silné sněžení komplikuje v Česku dopravu, policie uzavřela část D1

• Aktualizováno

Provoz na českých silnicích v úterý odpoledne a vpodvečer komplikuje silné sněžení. Problémy mají auta na silnicích na Vysočině, v Libereckém i Plzeňském kraji. Sněží i v jižních Čechách. Uzavřena musela být část dálnice D1.

Foto: Vít Černý, ČTK

Situace na Českolipsku v úterý odpoledne

Článek

V úseku mezi 124. až 130. kilometrem je kvůli silnému náledí v obou směrech uzavřena dálnice D1. Informovala o tom policie. Na místo míří silničáři, aby úsek prosolili.

Úsek D1 byl uzavřen před 20:45. "Provedena údržba dálnice, provoz obnoven s maximální opatrností," uvedlo kolem 22:00 Národní dopravní informační centrum. Na Havlíčkobrodsku byly večer po hustém sněžení zablokované hlavní tahy kolem Ždírce nad Doubravou i v kopci u Jitkova, doprava vázla také ve směru z Havlíčkova Brodu na Humpolec a na Habry. Pokud řidiči nemusí, neměli by zatím raději vyjíždět, uvedl dispečer krajské správy a údržby Aleš Hubený.

„Mokrý sníh se ujíždí a na namrzlých vozovkách se vytváří zledovatělá vrstva, auta někde nemohou vyjet do kopce nebo sjet. Sypače místy stojí v kolonách aut,” uvedla mluvčí krajské policie na Vysočině Dana Čírtková. Dopravních nehod zaznamenali policisté od rána 33, lehce se při nich zranilo pět lidí.

Řidiči musí jet opatrně na hlavním tahu na silnici I/38 z Čáslavi do Havlíčkova Brodu a dál na Jihlavu. Je tam velmi špatná viditelnost. Ta trápí i vysočinský úsek dálnice D1. Místy se tvoří kolony vozidel, silničáři varují, že dálnice může být kluzká.

Zablokovaný je tah na silnici I/34 z Havlíčkova Brodu do Ždírce nad Doubravou. Na silnici se tvořila ledovka a začalo hustě sněžit. Na silnici mezi Žírcem a Havlíčkovým Brodem havarovalo nákladní auto a silničáři ho vyprošťují.

Problémy jsou i na silnici I/19 mezi Žďárem nad Sázavou a Novým Městem na Moravě, na silnicích leží zledovatělý sníh.

V kraji by během úterý mělo napadnout až 15 centimetrů sněhu.

V Libereckém kraji napadlo v nejvyšších polohách během dne až 30 cm sněhu. kamiony mají problémy ve stoupáních. Hlavní tahy byly odpoledne mokré, chvílemi s rozbředlým sněhem, ale stejně jako na Vysočině komplikuje cestování špatná viditelnost, protože silně sněží.

Čerstvý sníh komplikuje dopravu i v okolí Nepomuku na Klatovsku, na silnici I/20 je několik odstavených nákladních aut. Silničáři upozornili na to, že některé menší silnice na Klatovsku a Domažlicku se v zimě neudržují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám