Hlavní obsah

Oslavy české svobody byly ve stínu Babišovy aféry, glosují světová média

• Aktualizováno
Novinky, ren, jdu, zpe, kys

Česká republika si v sobotu připomněla Den boje za svobodu a demokracii a s ním spjaté události z let 1939 a 1989. Na mnoha místech probíhaly vzpomínkové i kulturní akce, tisíce lidí nicméně akci využily k protestům proti současným politikům, především proti premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO). To glosovala také přední zahraniční média. Novinky.cz sledovaly sobotní dění v on-line reportáži.

Záznam: Oslavy 17. listopadu Video: Novinky.cz/ ČTK

 
Článek

22:01 – Takřka přesně s úderem 22. hodiny byl koncert na Václavském náměstí v Praze ukončen a lidé se pomalu začali rozcházet domů.

21:07 – Svět zaznamenal oslavy 17. listopadu ve stínu Babišovy aféry. "Český ministerský předseda tajně položil věnec," zní titulek zprávy serveru deníku Süddeutsche Zeitung. Podle deníku Babiš položil věnec u pietního místa uprostřed noci "zjevně ze strachu před protesty kvůli korupční aféře".

Agentura AP píše, že výročí sametové revoluce využily tisícovky lidí k manifestacím proti premiérovi Babišovi a že účastníci pochodu, který vyšel z Pražského hradu, požadovali "rezignace Babiše a jeho spojence, prezidenta Miloše Zemana".

V podobném duchu o dnešních oslavách a demonstracích informovaly agentura Reuters, německé servery německých listů Die Zeit, Tegesspiegel a švýcarská agentura SDA. "Lidé volali 'Demisi, demisi' a drželi evropské vlajky. Požadovali i odstoupení prezidenta Miloše Zemana," dočtou se například i čtenáři listu Die Zeit.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Na Staroměstském náměstí v Praze se konala demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi nazvaná Demisi!

20:19 – Několik stovek lidí se vydalo od budovy Jihočeského divadla v Českých Budějovicích na průvod s názvem Rozsviťme demokracii. Akce připomněla výročí 17. listopadu 1939 a 1989, proto se lidé na průvod vydali symbolicky v 17:11. Pochod skončil na nedalekém Piaristickém náměstí, kde vystoupilo se svými proslovy několik řečníků. Pořadatelé dnešní akcí kromě 29 let staré události chtěli poukázat na současnou napjatou politickou situaci.

"Samozřejmě, že i tento stav chceme akcentovat," řekl ředitel pořádajícího Jihočeského divadla Lukáš Průdek. S proslovy se na Piaristickém náměstí vystřídali řečníci z řad umělců, zástupců vysokých škol nebo studentských aktivistů z listopadu 1989.

19:42 – K příležitosti oslav 17. října vystoupil na Koncertu pro budoucnost také Američan Lex Paulson, který se podílel na kampani někdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy a také současného francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Tisícům lidí na Václavském náměstí poradil svůj recept na demokratickou společnost: „Sdílejte to, co víte. Naučte se lépe vyjadřovat nesouhlas. Buďte vzorem pro ostatní.“

Foto: Novinky

Lex Paulson

19:02 – Přibližně 200 lidí prošlo odpoledne centrem Ostravy. Průvod se svíčkami byl součástí sobotních oslav Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva. Akci nazvanou Oslava svobody připravily ostravské kulturní a vzdělávací instituce. Průvod se odehrál v klidu, někteří z účastníků kritizovali premiéra Andreje Babiše.

18:15 – Václavské náměstí v Praze je zaplněné úplně celé. Tisíce lidí poslouchají Koncert pro budoucnost, zimě navzdory. Mezi uměleckými výstupy řečníci neustále glosují o svobodě a demokracii a vyjadřují svojí nespokojenost se současnou situací na politické scéně.

Při jednotlivých vystoupeních používají lidé místo svíček obrazovky svých telefonů, tisíce mobilních přístrojů tak doslova rozzářily celé Václavské náměstí.

Foto: Novinky

Václavské náměstí

18:00 - Program oslav pokračuje na Václavském náměstí Koncertem pro budoucnost. Již vystoupili například rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, hudební skupina Ghost of You, zpěvák Vilém Čok nebo ekonom Tomáš Sedláček. Večerem provází například herečka Iva Pazderková nebo novinář Jindřich Šídlo.

Koncert na Václavském náměstíVideo: Novinky

17:45 - „To, co se stalo na Národní třídě, se shodovalo s listopadem 1939. Opět ta policejní mašinérie zasáhla proti studentům, nikoliv proti opozičním aktivistům,” připomíná v rozhovoru pro Novinky historik Prokop Tomek a zdůrazňuje, že demonstrace v listopadu 1989 byla povolená a připomíná i fámy kolem zabití studenta.

Prokop Tomek - historik listopad 1939 a 1989Video: Novinky

17:30 - Zpěvem české hymny ukončili lidé demonstraci na Staroměstském náměstí. Nad hlavami také drželi rozsvícené mobílní telefony.

Demonstrace na Staroměstském náměstíVideo: Novinky

Během demonstrace zazněly i výzvy k podpisu petice za odstoupení premiéra, který by podle nich měl vysvětlit otázky kolem jeho kauz.

„Vyzýváme všechny dosavadní signatáře, aby se pokusili sehnat další tři podpisy, protože pokud to uděláte, tak nás bude rovný milion,” zaznělo na závěr demonstrace.

17:02 - Na Národní třídě lidé symbolicky zapálením světel vzpomenuli na oběti komunistického režimu. Svíce položili do světelné řady a spojili se do lidského řetězu propojující Národní třídu s pomníkem obětem komunismu pod Petřínem.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Lidé vytvořili lidský řetěz spojující Národní třídu s pomníkem obětem komunismu pod Petřínem u příležitosti oslav výročí sametové revoluce.

16:56 - Kvůli velkému počtu účastníků koncertu na Václavském náměstí museli policisté uzavřít příjezdy na náměstí od ulic Wilsonova a Žitná. Uzavřeny jsou i vjezdy z ulic Ve Smečkách a Štěpánská.

16:30 - Na Václavském náměstí začal Koncert pro budoucnost. Naplánované jsou jak hudební kapely, tak debatující hosté. Akce se bude konat až do 21:30.

Foto: Petr Horník, Právo

Pochod zakončili protestující na Staroměstské náměstí.

16:15 - V Praze došel pochod na protest proti Andreji Babišovi na Staroměstské náměstí. „Děkuji, že jste přišli v tomto počtu, tohle už opravdu nelze přehlédnout,” poděkovali organizátoři zúčastněním.

Foto: Novinky

Demonstrace na Staroměstském náměstí

16:12 - V Liberci si připomněli bojovníky za svobodu a demokracii i Památníku obětem komunismu. Následně proběhl pietní pochod proti zapomínání centrem Liberce.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vzpomínkové shromáždění u příležitosti výročí sametové revoluce se konalo i u Památníku obětem komunismu v Liberci.

V Ústí nad Labem si 17. listopad připomněli u sochy obětem komunismu Olbrama Zoubka.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Náměstek primátorky Jiří Madar (vlevo) a zástupce ředitele ústecké městské policie Jan Novotný položili květiny u sochy obětem komunismu Olbrama Zoubka v Městských sadech v Ústí nad Labem.

15:50 - Demonstrace se konají i v dalších městech Česka. Kolem tisíce lidí přišlo na demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi v Brně. Mnozí z nich drželi v rukou transparenty, které označovaly Babiše za podvodníka, lháře nebo agenta StB.

Foto: Václav Šálek, ČTK

V Brně se konala demonstrace asi tisícovky lidí nazvaná Konec vlády jednoho muže proti premiérovi Andreji Babišovi.

15:30 - Pochod pokračuje přes Karlův most k Smetanovu nábřeží a na Národní třídu. Protestující přitom skandují „Demise”, „Máme toho dost” a „Patříme na západ”.  Z průvodu zaznívají ale i hesla jako „Estébé nechceme” nebo „Slováky Slovákům”.

Začátek demonstrace na Hradčanském náměstí. Pochod poté pokračoval přes Malostranské náměstí a Karlův mostVideo: Novinky

15:05 - Mezitím se na Klárově od cca 14. hodin začali scházet i podporovatelé Andreje Babiše. Na místě se sešly zhruba čtyři desítky lidí.

Příznivci Andreje Babiše pro něj vytvořili srdce ze svíček na pražském KlárověVideo: Novinky

Foto: Jan Sadílek, ČTK

Na shromáždění na podporu politiky hnutí ANO a jeho předsedy a premiéra Andreje Babiše se sešlo na pražském Klárově asi 40 lidí.

15:00 - Pochod se pomalu za skandování „Babiše do koše” přesouvá Nerudovou ulicí a míří na Karlův most.

14:54 - Na Hradčanském náměstí byl i starosta Prahy 7 a poslanec Jan Čižinský. Novinkám si posteskl třeba nad tím, že současná mladá generace neví, co se 17. listopadu slaví. „Bohužel dějepis se u nás často učí špatným způsobem. Je hlavně potřeba, aby se doma rodiče snažili a vyprávěli.”

Starosta Prahy 7 a poslanec Jan Čižinský (Praha sobě) na Hradčanském náměstí Video: Novinky

Foto: Petr Horník, Právo

Na Hradčanském náměstí se sešli odpůrci premiéra Babiše k pochodu, který zakončí na Staroměstském náměstí.

14:47 - Průvod vyrazil z Hradčanského náměstí. Tisíce lidí protestují proti premiérovi Andreji Babišovi. V rukách třímají transparenty, které ho vyzývají k demisi. Stojí na nich třeba „Oko za oko”, „krim za Krym”, „Bureš za katr půjdeš” nebo „Satane odstup”. Mávají také vlajkami EU. Dav provází několik desítek policistů.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé na Hradčanském náměstí vyjadřují i nesouhlas s prezidentem Milošem Zemanem

14:45 - „Nejsme tu proto, abychom říkali, co je špatně, ale proto, abychom řekli, jaké hodnoty se mají bránit,” řekl organizátor protestů a vyzval demonstranty, aby se chovali během pochodu přes Národní třídu až na Staroměstské náměstí slušně.

14:40 - „Sešli jsme se zde, abychom se společně postavili za slušné Česko. Reagujeme na současný poněkud neslušný politický stav v Česku. Náš premiér veřejně prohlašuje, že nikdy, za žádných okolností neodstoupí, čímž nás posouvá někam na hranici Turkmenistánu,” uvedl na úvod organizátor demonstrace.

14:30 - Na Hradčanském náměstí se sešly tisíce lidí a požadují Babišovu demisi.

14:25 - Předseda ODS Petr Fiala u příležitosti svátku obědval s bývalými disidenty.

14:00 - Z náměstí Republiky vyšel i recesistický průvod masek pod názvem Sametové posvícení.

„Průvodu se účastní nejrůznější občanské iniciativy a spolky, které pomocí masek v nadživotní velikosti zhmotňují palčivá témata, kterými se dlouhodobě zabývají, nebo která se jich momentálně dotýkají,"uvádí organizátoři na Facebooku události.

Foto: Petr Horník, Právo

Centrem Prahy prošel 17. listopadu také satirický průvod masek s názvem Sametové posvícení.

13:36 - Na vyhození květin do koše reagoval i předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček s tím, že garantuje nezávislost policie.

„Vnímám současnou velmi vyhrocenou atmosféru. O to víc pokládám za svoji povinnost uctít památku 17. listopadu. Garantuji, že na rozdíl od minulého režimu je policie nezávislá,” uvedl Hamáček na Twitteru.

13:29 - Po protestech na Národní třídě se chystá i demonstrace na Hradčanském náměstí. Cílem bude Staroměstské náměstí, kde má jejich protest vyvrcholit. Obdobná demonstrace bude odpoledne také na pražském náměstí Republiky nebo v Brně na náměstí Svobody.

Shromáždění na Hradčanském náměstíVideo: Matěj Říha, Právo

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lidé přinášejí květiny a zapalovalují svíčky na Národní třídě už od brzkého rána.

13:20 - Na Albertově vystoupil i rektor ČVUT Vojtěch Petráček. Ten ve svém projevu varoval před relativizací významu událostí z roku 1989 a přechodu k demokracii. „Někdy jsou i ti, kdo druhé bili, vyznamenáváni ve jménu boje za svobodu,“ uvedl.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Na Albertově si lidé připomněli výročí shromáždění studentů a pochodu na Národní třídu 17. listopadu 1989.

13:17 - „Byl bych rád, kdyby tyto svátky, které jsou svátky svobody a demokracie, byly také svátkem pochopení a porozumění pro druhé, a také, abychom byli společně a jednotní. Protože pokud budeme společně a jednotní, tak svobodu a demokracii vždycky uhájíme," řekl na Albertově Zima.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima vystoupil na pražském Albertově.

13:15 - Hymnu zpívali i studenti na Albertově. Společně s nimi se pietní akce na uctění památky událostí roku 1939 i 1989 účastnili i rektoři Masarykovy univerzity i Karlovy univerzity Mikuláš Bek a Tomáš Zima.

Studenti zpívali hymnu na AlbertověVideo: Novinky

13:10 - Představitelé lidovců včetně bývalého ministra kultury Daniela Hermana vyzvali u památníku na Národní k modlitbě, přičemž se k nim část shromážděných přidala. Většina se pak přidala ke zpěvu české hymny.

Hymna na Národní třídě - 17. listopaduVideo: Novinky

13:08 - Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) přišel na Národní zapálit svíčku s tím, že je pro něj připomínka "boje za svobodu v době posilujících autoritářských režimů obzvláště důležitá."

13:00 - Jiří Ovčáček označil občany, kteří vyhodili do koše květinu od Andreje Babiše, Tomia Okamury a prezidenta Zemana za „fašistickou lůzu utrženou ze řetězu”.

„Zničila a pošlapala státní svátek 17. listopadu. Plivla na památku studentů, kteří chtěli demokracii a svobodu,” napsal na Twitteru Ovčáček.

12:35 - Na Národní třídě naopak byli minulý i nově zvolený předsedové horní komory parlamentu Milan Štěch z ČSSD a Jaroslav Kubera z ODS.

Milan Štěch na Národní tříděVideo: Novinky

12:30 - Na Národní třídě ani u Hlávkovy koleje nakonec nevystoupil předseda Sněmovny Radek Vondráček. Jeho asistentka Novinkám napsala, že ze zdravotních důvodů nakonec musel změnit plány.

11:30 - Zatímco na Národní se střídají politici, studenti a zástupci vysokých škol si připomínají hlavně boj studentů za svobodu a jeho oběti v roce 1939. Od Hlávkových kolejí vyrazil průvod přes Žitnou, kde byli smrtelně zraněni Václav Sedláček a Jan Opletal, k Albertovu, kde začala pietní akce zástupců vysokých škol.

Takhle skončily květiny od A. Babiše a T. Okamury v košiVideo: Velké zprávy, Facebook Zpravodajství FTV Prima

Foto: Radek Plavecký, Právo

Pochod studentů vyrazil od Hlávkovy koleje na Albertov. Cestou zamířil i do Žitné ulice, kde byl 28. října při protinacistické demonstraci zraněn Jan Opletal.

11:23 - Babiš přišel na Národní třídu uctít památku hned po půlnoci, protože brzo ráno odletěl za synem do Švýcarska. Babiš to uvedl na sociálních sítí.

11:03 - Položit květiny k památníku na Národní přišel i šéf pirátů Ivan Bartoš. Zmínil, že ho nezajímá, kdy kytici položil Babiš. Mezitím na Národní odstartovala oslava 17. listopadu s názvem Korzo Národní.

Jiří Drahoš na Národní tříděVideo: Novinky

Tomio Okamura u Hlávkovy kolejeVideo: Novinky

Ivan Bartoš pokládá věnec na Národní tříděVideo: Novinky/ČTK

10:17 - K památníku přišli také zástupci opoziční TOP 09 v čele s předsedou strany Jiřím Pospíšilem. „Pro nás je 17. listopad dnem, kdy se do naší země vrátila svoboda a demokracie. Právě dnes jsou tyto hodnoty premiérem Andrejem Babišem a prezidentem Milošem Zemanem pošlapávány. Proto je třeba o to významněji si tento svátek připomínat,” řekl následně novinářům.

„Andrej Babiš se bojí občanů, proto chodí v noci. Neschvaluji vyhazování květin do koše, ale na druhou stranu chápu naštvání lidí,” reagoval předseda TOP 09 na vyhození květin do koše.

Jiří Pospíšil a Miroslav Kalousek na Národní tříděVideo: Novinky

10:02 - Policisté vyšetřují odstranění květin u památníku na Národní třídě jako narušení piety. Podle jejich vyjádření na Twitteru nikoho nezadrželi ani neomezili na osobní svobodě.

9:50 - K památníku na Národní třídě přišli zástupci ODS. Kromě předsedy ODS Petra Fialy uctít památku přišli i nově zvolený předseda Senátu Jaroslav Kubera či Miroslava Němcová. Krátce po nich přišel položit květiny i zástupce hnutí STAN Vít Rakušan.

Jaroslav Kubera na Národní tříděVideo: Novinky

Petr Fiala na Národní tříděVideo: Novinky

Vít Rakušan na Národní tříděVideo: Novinky

Miroslava Němcová na Národní tříděVideo: Novinky

09:42 - U Hlávkovy koleje si lidé připomněli uzavření vysokých škol nacistickými okupanty a smrt Jana Opletala a dalších studentů v roce 1939. Pietního aktu se zúčastnil bývalý předseda senátu Milan Štěch, nově zvolený senátor Jiří Drahoš.

Památku studentů uctil i Tomio Okamura. Novinkám následně poskytl i rozhovor. „Měli bychom si vážit, že díky 17. listopadu, byť polistopadový vývoj vnímá každý jinak, můžeme svobodně říkat své názory a máme názorovou různorodost,” znínil.

08:45 - Pokřikem "kolaboranti" uvítali lidé na Národní představitele ČSSD s Janem Hamáčkem v čele. Před pískot ani nebyl slyšet projev vicepremiéra před novináři. "Hanba" a "demisi" či "ruskej šváb" provázely Hamáčka i při pokládání kytic.

V koši skončila i kytice od prezidenta. Popelnici nyní lide obklopili. Prý, aby kytici opět neodvezla policie, jako se tomu stalo v případě darů od Babiše a Okamury. [celá zpráva]

07:56 - Transparenty proti Babišovi a Zemanovi obklopují pietní místo na Národní. "Masaryk naši demokratickou republiku přivedl na svět, tihle ji pohřbí", stoji na tom nejvýraznějším s karikaturami obou státníků. Ale také třeba: "Zeman Putin's clown", "Pinokio Babiš" či "Udavači StB stydíme se za tebe".

Jan Hamáček na Národní tříděVideo: Novinky

07:45 - Premiér Andrej Babiš položil věnec u památníku na Národní třídě kolem půl jedné ráno. Lidé je brzy ráno vzali a hodili do koše, stejně jako věnec od Tomia Okamury. Policie následně květiny z koše vyndala a odnesla pryč.

BEZ KOMENTÁŘE: Andrej Babiš a Tomio Okamura položili květiny u pomníku Video: Velké zprávy, Facebook Zpravodajství FTV Prima

07:29 - První hloučky lidí přicházejí k pomníku na Národní třídě.

07:25 - Již ráno se události roku 1939, kdy nacisté zavřeli české vysoké školy, připomenou lidé u Hlávkovy koleje na Albertově.

Anketa

Zúčastnili jste se sobotních vzpomínkových akcí?
Ano
13,9 %
Ne
86,1 %
Celkem hlasovalo 11018 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám