Hlavní obsah

Můj syn měl štěstí, že měl kamaráda, poděkoval Protopopovi Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš zveřejnil ve čtvrtek na svém Facebooku emotivní text, v němž vysvětluje, jak se jeho rodina vyrovnává s nemocí Andreje Babiše mladšího. Muž trpí schizofrenií.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Je to hrozná nemoc pro nemocného i jeho okolí. Pro rodiče zvlášť. Doufáte, věříte, někdy se i modlíte. Jde to nahoru dolů,“ napsal Babiš.

Že jeho syn trpí schizofrenií, zveřejnil premiér a šéf hnutí ANO ve středu. Odsoudil rozhovor, který s ním vedli novináři Seznam Zpráv, označil to za hyenismus.

Babiš ml. řekl, že byl donucen odjet na Krym v době, kdy policie vyšetřovala kauzu Čapí hnízdo. Cestoval s Petrem Protopopovem, o němž prohlásil, že se ho bojí.

Protopopov poskytl ve středu Právu rozhovor, v němž popřel, že by muže na Krym unesl. Odjeli spolu na cesty, mimo jiné do Ruska a na Krym, posléze i na východní Ukrajinu, když se Andrej Babiš ml. na Krymu seznámil s Ukrajinkou.

Foto: Archiv, Právo

Andrej Babiš mladší na Krymu loni na podzim

Podle premiéra měl jeho syn štěstí, že měl „kamaráda, který se o něj staral jako o bratra“. Petru Protopopovi za jeho přístup poděkoval. „Věnoval dva a půl roku svého života mému synovi. Dal mu přátelství, svůj čas, naslouchal mu, pomáhal. Děkuju Vám, Petře. I za mého syna Andreje,“ napsal Babiš.

Čapí hnízdo
Je to farma s konferenčním centrem na Benešovsku, která vyrostla na místě bývalého statku a lihovaru. Práce na projektu začaly v roce 2006, areál byl otevřen v roce 2010.
V roce 2008 získal projekt s názvem „Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo“ 50milionovou dotaci určenou na podporu malých a středních podniků. O dotaci žádala společnost Farma Čapí hnízdo, a. s., která měla akcie na majitele. Kdo byl jejím skutečným majitelem, není jasné.
Před získáním dotace a po uplynutí doby, kdy měla společnost v souladu s dotačními podmínkami udržovat projekt naživu, farma patřila pod Agrofert podnikatele Andreje Babiše. Ten se v dokumentu Matrix AB z roku 2015 k farmě hlásí jako ke svému nápadu.
Farma už v průběhu stavby přitahovala pozornost médií – pod Agrofertem by totiž na dotaci pro malé podniky nedosáhla. Tento zájem ještě vzrostl po Babišově vstupu do politiky v roce 2011 a po úspěchu jeho hnutí ANO ve volbách v roce 2013. Babiš odmítal, že by farmu v době, kdy měla být malým podnikem, vlastnil. Označoval se za „strategického partnera“.
K otázce skutečného vlastníka Babiš v průběhu času uváděl rozporuplné odpovědi, jako že neví, že farmu vlastní „nějací advokáti“, nebo že v době žádosti o dotaci ji vlastnily jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.
Dotací pro farmu se zabýval Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Ze tří odstavců, které české úřady z jeho 50stránkové zprávy o Čapím hnízdě oficiálně zveřejnily, vyplývá, že našel jisté „nesrovnalosti“ a doporučil, aby farma nedostala peníze z eurofondů. Podle informací z médií je ve zprávě zmiňován trestný čin podvodu a poškozování zájmů Evropské unie.
Případ kvůli podezření na dotační podvod řeší také česká policie. Obvinila 11 lidí včetně Babiše a místopředsedy ANO a Babišova spolupracovníka z Agrofertu Jaroslava Faltýnka. Oba politiky ke stíhání vydala předchozí i současná Sněmovna. Babiš i Faltýnek mluví o účelovém stíhání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám