Hlavní obsah

Většina Čechů věří, že Babiš brání svým dětem vypovídat v kauze Čapí hnízdo

Většina Čechů je přesvědčena, že premiér Andrej Babiš (ANO) se snaží, aby jeho blízcí nevypovídali v kauze Čapí hnízdo. Téměř polovina lidí to zároveň považuje za závažnou informaci. Vyplývá to z průzkumu agentury Median.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Článek

Z účastníků průzkumu Medianu 57 procent věří tomu, že premiér se snaží, aby jeho blízcí nevypovídali na policii. Také 54 procent lidí věří, že Babišův syn skončil v cizině právě proto, aby nemohl vypovídat.

„Zhruba 43 procent respondentů důvěřuje a považuje za závažné nové informace, že syn Andreje Babiše musel odjet do zahraničí, aby nemusel vypovídat. Čtvrtina lidí této informací nevěří (26 %) a menšina jí věří, ale nepovažuje za závažnou (11 %). Zbytek neví či informaci nezaznamenalo,” uvedl Median. Celkem zkoumal dopad 12 informací, které zazněly v reportáži Seznam Zpráv.

Více než polovina dotázaných důvěřuje obsahu rozhovoru Babišova syna s novináři jako celku. Přesně 50 procent lidí také vyjádřilo důvěru v informaci, že Andrej Babiš mladší v souvislosti s farmou Čapí hnízdo podepisoval dokumenty, aniž věděl, co podepisuje. To sdělil Babišův syn serveru Seznam Zprávy dodatečně e-mailem.

Dvě děti jsou psychicky nemocné

Andrej Babiš ml. řekl serveru Seznam Zprávy, že jeho otec chtěl, aby zmizel v době, kdy policie šetřila kauzu Čapího hnízda. V ní je obviněn premiér, jeho dvě dospělé děti a bratr jeho manželky.

Syn i dcera podle zpráv zaslaných na policii trpí duševními poruchami, proto nemohou vypovídat. Syn má podle Babiše schizofrenii, dcera trpí bipolární poruchou.

Syn premiéra Andrej Babiš mladší v rozhovoru s redaktory Seznam Zprávy uvedl, že ho spolupracovníci jeho otce drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském poloostrovu Krym, anektovaném Ruskem. Údajně mu vyhrožovali, že pokud nepojede dobrovolně, skončí v psychiatrické léčebně.

Babiš vysvětlil, že jeho syn sice na Krymu byl, ale nebyl nikým unesen, odjel dobrovolně.

Až čtvrtina jednotlivým informacím nevěří

Jednotlivým informacím z reportáže Seznam Zprávy nedůvěřuje pouze menší část účastníků průzkumu - v rozpětí od sedmi do 26 procent.

Větší důvěru v informace z reportáže mají častěji voliči sněmovních opozičních stran. Z voličů vládní ČSSD a také KSČM, která vládu podporuje, považuje nové informace ke kauze Čapí hnízdo za důvěryhodné a závažné asi 40 procent.

Informacím věří i část voličů hnutí ANO, které premiér vede. Zprávy jsou důvěryhodné pro osm procent z pevných voličů ANO a pro 27 procent z váhajících voličů ANO.

Anketa

Věříte, že premiér Babiš brání svým dětem vypovídat v kauze Čapí hnízdo?
Ano
62,6 %
Ne
37,4 %
Celkem hlasovalo 18252 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám