Hlavní obsah

Slunce zmizí. Česko zakryje inverzní poklice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nadcházejícím týdnu si v České republice slunečních paprsků příliš neužijeme, neboť zůstaneme přiklopeni nízkou inverzní oblačností. Jen ve středu by se mohly mraky protrhat. Od čtvrtka se navíc začne citelně ochlazovat, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Až do středy k nám bude ve vyšších vrstvách atmosféry proudit teplý vzduch od jihu kolem mohutné tlakové výše se středem nad východní Evropou,“ přiblížila situaci nad Českem Honsová.

V pondělí přes den zůstane v Čechách zataženo nízkou oblačností a mlhavo s teplotami mezi 8 až 12 stupni. Na Moravě a ve Slezsku si lidé ještě mohou užívat převážně polojasno a teploty mezi 11 až 15 stupni.

Úterní ráno přinese tam, kde bude panovat inverzní oblačnost, teploty mezi 9 až 5 stupni, v místech, kde bude oblačnosti málo, teploty klesnou ke 2 stupňům. Přes den bude zataženo nízkou inverzní oblačností, která se už rozšíří i na východ republiky. Po ránu je třeba opět počítat s četnými mlhami. Srážky se vyskytnou hlavně na severu a v Moravskoslezském kraji. Odpoledne teploty vystoupí na 8 až 12 stupňů, pokud se někde oblačnost protrhá, vyšplhají až na 15 stupňů.

Středa bude jediným dnem v celém týdnu, kdy se na obloze výrazněji objeví slunce. Inverzi naruší nová tlaková výše, takže bude polojasno až oblačno. Ranní teploty klesnou na 5 až 1 stupeň, při celonočním vyjasnění se ochladí až na -2. Odpoledne i při slunečné obloze teploty nepřekročí hodnoty mezi 8 až 12 stupni.

Od čtvrtka se ale nebe nad Českem opět zavře. Bude zataženo nízkou inverzní oblačností a mlhavo. Jen na horách během dne může být i polojasno, v nižších polohách jen místy. Při velké oblačnosti klesnou ranní teploty na 5 až 1 stupeň, při malé oblačnosti na 2 až -2 stupně. Odpolední teploty by se měly držet mezi 6 až 10 stupni, při nízké oblačnosti ale zůstanou jen kolem 4 stupňů.

Stejné počasí pak bude panovat i v pátek a o víkendu.

„Inverze přinese také zhoršené rozptylové podmínky,“ upozornila Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám