Hlavní obsah

V potravinové sbírce se vybralo 321 tun zboží

Během sobotní Národní potravinové sbírky Češi darovali 321 tun zboží, z toho 41 tun drogerie. Je to o něco méně než loni, kdy se vybralo 387 tun, letos věnované potraviny ale byly podle organizátorů kvalitnější a s vyšší výživovou hodnotou. Vybralo se také v poměru více drogerie.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ve více než 660 prodejnách po celé České republice se konala Národní potravinová sbírka.

Článek

Letos sbírka zajistila přes půl milionu porcí jídla, které pomohou před Vánocemi například v domácnostech osamělých seniorů, matek samoživitelek a jejich dětí, rodin ve finanční tísni či v azylových domech. V tiskové zprávě to uvedla organizace Byznys pro společnost, která sbírku organizovala.

"Jsme rádi, že lidé letos kromě základních potravin darovali více drogerie a hygienických potřeb a někde také mnohem kvalitnější potraviny. Právě to, že lidé přemýšlejí nad tím, co koupí a komu pomohou, byl jeden z hlavních motivů, proč jsme před šesti lety sbírku založili a proč ji organizujeme," uvedla předsedkyně Byznys pro společnost Pavlína Kalousová.

Mezi nejčastěji darované potraviny patřily masové a rybí konzervy, těstoviny, rýže, instantní polévky, sterilizovaná zelenina či dětské výživy a další potraviny určené pro malé děti. [celá zpráva]

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Národní potravinová sbírka

Nejvíce se vybralo tradičně v Praze - téměř 70 tun potravin a drogerie. Druhým nejúspěšnějším regionem byla jižní Morava s více než 45 tunami. Letos se sbírka konala v 693 prodejnách po České republice. Do projektu se letos se svými vybranými prodejnami zapojily Albert, Billa, dm drogerie, Globus, Lidl, Makro, Penny Market, Rossmann a Tesco.

Do sbírky se zapojily i firmy, například společnost Hamé darovala 3156 kojeneckých výživ. Zaměstnanci firem Innogy i Kooperativa zase nasbírali každý zhruba 500 kg potravin a drogistického zboží.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ve více než 660 prodejnách po celé České republice se konala Národní potravinová sbírka. Na snímku je prodejna Lidl v Praze 4.

Letos měla akce upozornit na nelehkou situaci samoživitelek a jejich dětí. Minulý rok sbírka vynesla 370 tun potravin a 41,5 tuny věcí z drogerie. Za uplynulých pět ročníků lidé v Česku darovali téměř 1,2 milionu kilogramů potravin a dalšího zboží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám