Hlavní obsah

Čižinský: Musíme opravit sto mostů, ztíží to dopravu

– Praha
Novinky, Oldřich Danda

Lídr Prahy sobě Jan Čižinský soudí, že jako šéf klubu zastupitelů, starosta Prahy 7 a zároveň poslanec bude mít větší vliv, než kdyby se stal náměstkem primátora. Varuje však, že situace v Praze se hned tak nezlepší, protože infrastruktura je zanedbaná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lídr uskupení Praha sobě Jan Čižinský

Článek

Proč jste nakonec nešel do pražské rady?

Jsem předsedou klubu zastupitelů Prahy sobě a nakonec budeme mít místo čtyř pět silných figur. Roli hrálo i to, že piráti nechtěli, abych byl radním na magistrátu i starostou v Praze 7, a tam jsem nechtěl zklamat voliče.

Vy zůstanete poslancem?

Pražská politika potřebuje zůstat spojena se Sněmovnou, protože řada programových bodů potřebuje legislativní podporu, a proto poslancem zůstanu.

Nebude vám to zazlívat Daniel Herman, který počítal, že za vás do Sněmovny půjde?

To bych teď nechtěl komentovat.

Už nejste v KDU-ČSL, nebude to v lidoveckém klubu dělat problémy?

Myslím, že ne. Nám se podařilo se stovkami dobrovolníků v Praze prosadit změnu, a kdybychom se neopřeli o občanskou společnost, nikdy by se to nepovedlo.

Pirátům vadily dvě funkce, teď budete mít tři. To jim vadit nebude?

To je otázka na ně. Jim vadilo, že bych byl radní a starosta, v tom jsem jim ustoupil.

Tento postup jste koordinoval s Jiřím Pospíšilem, který také v radě nezasedne?

Ne. Jako první jsem ustoupil z nároku primátora, byť jsem získal v Praze nejvíc hlasů, abych umožnil vznik koalice. Ale předseda klubu zastupitelů bude podle mého silná figura, protože je to vlastně radní, který nezvedá ruku.

V čem Pražané nejdřív pocítí, že mají novou vládu?

Hned na druhém zastupitelstvu změníme jednací řád, aby byl vstřícnější vůči lidem, kteří např. sbírají petice. Ale chci varovat před velkým očekáváním, protože přebíráme město ve špatném stavu. Budeme muset opravit sto mostů, což bohužel značně ztíží dopravu.

Zůstaly sporné body?

Vše jsme doladili, jsem rád, že se nám podařilo prosadit navýšení peněz pro učitele i nepedagogické pracovníky. V prvním roce to bude jedna miliarda, v dalších letech počítáme s miliardou a půl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám