Hlavní obsah

Někteří rektoři na Hrad opět nedorazí

Někteří rektoři se zřejmě letos opět nezúčastní slavnostního ceremoniálu na Hradě, na kterém bude prezident Miloš Zeman 28. října udělovat státní vyznamenání. Část rektorů už pozvánku na Hrad obdržela, dalším by mohla přijít v nadcházejících dnech. Třeba rektor VŠCHT Karel Melzoch ale podle mluvčího školy stejně nehodlá pozvání z Hradu přijmout.

Foto: Novinky

Prezident Miloš Zeman při předávání vyznamenání v roce 2017

Článek

„Už je poněkud nudné každý rok reagovat na tyto trapné truc akce. Veřejnost to už jen obtěžuje. Každý si vystavuje sám svoji vizitku,“ reagoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zástupci vysokých škol mají se Zemanem napjaté vztahy. Nelíbilo se jim, že prezident odmítl podepsat jmenování tří profesorů a že nepozval na předávání vyznamenání na Hrad rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka a bývalého šéfa Jihočeské univerzity Libora Grubhoffera.

Ten svátek nepatří panu prezidentovi, takže pokud budu pozván, tak určitě dorazím.
poslanec Miroslav Kalousek, TOP 09

Ovčáček Právu napsal, že pozvání do Vladislavského sálu dostávají tradičně exprezident Václav Klaus s chotí, Dagmar Havlová, vedení Sněmovny i Senátu, šéfové jejich výborů a klubů, předsedové politických stran, členové vlády, diplomaté, zástupci akademické obce, církevní hodnostáři, hejtmani a primátoři, představitelé soudní moci, vedoucí státních úřadů a institucí a „v neposlední řadě také významné osobnosti veřejného života“. Jsou zváni i příbuzní vyznamenaných a vyznamenané osobnosti za loňský rok.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že na Hrad přijde i přes výhrady vůči Zemanovi. „Ten svátek nepatří panu prezidentovi, takže pokud budu pozván, tak určitě dorazím,“ řekl Právu.

Beka nepozvali, Zima zvažuje

Rektor a čerstvý senátor Bek nyní pozvánku neobdržel, řekla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Naproti tomu předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima pozvání dostal. Zda dorazí, je ale zatím nejasné.

Pozvání z Hradu potvrdili mj. rektor ČVUT Vojtěch Petráček, podobně jako rektor České zemědělské univerzity v Praze Petr Sklenička. Naopak rektorce VŠE Haně Machkové či rektorovi VŠCHT Karlu Melzochovi zatím pozvánka nedorazila.

Melzoch má ale už nyní jasno, že na Hrad v neděli nepřijde, i kdyby pozvání dostal. Podle mluvčího VŠCHT Michala Janovského „má v plánu důstojnější program“ ke 100. výročí ČSR.

Naopak rektor ČVUT Petráček sdělil: „Pozvánku z Hradu jsem přijal a zúčastním se.“ V nedávném sporu mezi ním a bývalým ředitelem Českého institutu, informatiky, robotiky a kybernetiky Vladimírem Maříkem, kterého Petráček odvolal, se přitom Zeman postavil za Maříka. Prezident tehdy vzkázal, že „rektor, který sám ani není profesorem, se zbavuje úspěšných spolupracovníků“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám