Hlavní obsah

Z popela automobilky Liaz povstal výrobce vrtulníků

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavná značka LIAZ vstává z popela. Nevyrábí však už nákladní auta, nýbrž bezpilotní vrtulníky. Liberecká firma, která vydělává hlavně na výrobě nástrojů pro automobilový průmysl, ve středu představila na zbrojařském veletrhu Future Forces Forum v Praze-Letňanech nový bezpilotní vrtulník, který dokáže uletět až 300 kilometrů a unese přes čtyřicet kilo kamer a jiných pozorovacích systémů.

Foto: Petr Horník, Právo

Velkým tahákem zbrojařského veletrhu byl bezpilotní vrtulník společnosti LIAZ

Článek

„Čekáme, že bezpilotní vrtulníky brzy zažijí extrémní boom a že náš mateřský automobilový průmysl půjde do útlumu, tak jsme se logicky vydali na tuto cestu,“ řekl Právu majitel a předseda představenstva firmy LIAZ Vojtěch Pražma.

Už vyrobili pět vrtulníků a teď stroje, k nimž ještě patří dvoutunový kontejner pro tři operátory plný počítačů, monitorů a radarů, nabízejí hlavně armádám ve světě.

„Nabízíme to hlavně v rozvojových zemích, které mají problémy s ozbrojenými skupinami a s monitorováním jejich činnosti,“ poznamenal Pražma. Podle něj monitorovací systémy na vrtulníku dokážou „najít nebezpečné věci v džungli či pod povrchem země, odhalit radiaci či některé chemické složky“.

Celý systém podle Pražmy vyjde na několik desítek miliónů korun. Pilot, který sedí v kontejneru, dokáže řídit vrtulník rádiovým připojením do 100 kilometrů. Do 300 kilometrů pak stroj může letět pomocí GPS souřadnic. Vystoupá výš než čtyři kilometry a ve vzduchu vydrží sedm hodin.

Nová česká puška

Za socialismu byla firma LIAZ největším výrobcem nákladních aut v Československu. Z jejích továren různě po republice v 70. letech vyjíždělo až 14 tisíc vozů ročně. Státní podnik ale nepřežil privatizaci a postupně se dostal do likvidace.

Pražma v roce 1996 koupil jednu součást firmy, tzv. modelárnu Liaz, a s deseti zaměstnanci začal dodávat nástroje a přípravky pro evropské automobilky. Dnes firma zaměstnává okolo 200 lidí a má tržby zhruba půl miliardy korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Nová upravená útočná puška BREN 2 s upravenou ráží od České zbrojovky

Na veletrhu ve středu Česká zbrojovka představila novou verzi útočné pušky Bren 2 s větší ráží. Podle výkonného ředitele Ladislava Britaňáka jde o zbraň, kterou chtějí dodávat hlavně vojenským a policejním speciálním jednotkám zemí NATO. Očekává zákazníky i z Asie a Jižní Ameriky. „Nová útočná puška je robustnější a větší, aby vydržela větší ráži a byla zároveň stále spolehlivá,“ řekl.

Pušky Bren zbrojovka dodává do armád po světě, má je např. francouzská protiteroristická jednotka. Česká armáda od zbrojovky získala již přes

15 tisíc kusů těchto zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám