Hlavní obsah

Prezident Miloš Zeman jmenoval 41 nových soudců

– Praha

Prezident Miloš Zeman v úterý na Pražském hradě jmenoval 41 nových soudců. Očekává od nich, že svým razantním vstupem do systému zrychlí soudní řízení, řekl v projevu. Mezi novými soudci je i dosavadní generální sekretář Ústavního soudu Ivo Pospíšil, který zamíří k Nejvyššímu správnímu soudu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Mezi nováčky tentokrát mírně převažují muži a také kandidáti z tzv. jiné právní praxe, tedy ti, kteří neabsolvovali dráhu justičního čekatele. Jmenování soudců na návrh ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) před časem odsouhlasila vláda.

Do působnosti pražského městského soudu – v drtivé většině k soudům obvodním – by mělo přibýt 12 posil. Pod středočeský krajský soud jde osm nováčků, po pěti kandidátech zamíří pod krajské soudy v Plzni, Ústí nad Labem a v Ostravě. Po dvou soudcích mají získat soudy v působnosti českobudějovického a královéhradeckého krajského soudu. Do obvodu Krajského soudu v Brně přibude jeden kandidát.

Ivo Pospíšil, který přichází k nejvyššímu správnímu soudu, působil u Ústavního soudu postupně jako asistent místopředsedkyně, vedoucí analytického odboru a od roku 2013 jako generální sekretář. Je členem Legislativní rady vlády a vyučuje ústavní, evropské a mezinárodní právo. K Nejvyššímu správnímu soudu jej vybral dnes už bývalý šéf instituce Josef Baxa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám