Hlavní obsah

Hradní komedie: Zemanova sprostota zaskočila i prezidentskou kancelář

Vulgarismy, které v pondělí zazněly z úst prezidenta Miloše Zemana v živě vysílaném rozhovoru Českého rozhlasu, zaskočily patrně i pracovníky prezidentské kanceláře. Na webu Hradu se tak postupně objevily dvě různé verze záznamu rozhovoru.

Foto: www.hrad.cz

Dva otisky z hradního webu. Nahoře dopolední verze s "vyhvězdičkovanými" vulgaritami, dole odpolední verze bez zásahů

Článek

Zeman v souvislosti s podnikateli Zdeňkem Bakalou a Viktorem Koženým opakovaně použil termín „ekonomický zm*d”, za což se moderátor Jan Pokorný posluchačům omluvil.

V první verzi přepisu rozhovoru prezidentská kancelář použila „cenzurovanou verzi”, kde bylo ponecháno na čitateli, aby si za hvězdičku doplnil konkrétní hlásku.

Později během úterý se na webu objevil doslovný a explicitní přepis vulgarismů.

Proti nim se ohradilo množství politiků včetně premiéra Andreje Babiše (ANO). [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Útlocitnost těch, které prezidentem pronášené vulgarismy pohoršily, na Twitteru odmítl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, který se jal citovat z doslovu k prvnímu dílu Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války od Jaroslava Haška.

„Lidé, kteří se pozastavují nad silným výrazem, jsou zbabělci, neboť skutečný život je překvapuje, a tací slabí lidé jsou právě těmi největšími poškozovači kultury i charakteru,” citoval Ovčáček z pasáže, kde Hašek zdůvodňuje jadrný jazyk své knihy mimo jiné tím, že hostinský Palivec sotva může mluvit jako dr. Guth (Jiří Stanislav Guth-Jarkovský, ceremoniář prezidenta Masaryka a autor publikací na téma slušného chování; pozn. red.).

Nešlo přitom o první případ, kdy prezident Zeman pronášel vulgarismy v živém vysílání Českého rozhlasu. Před několika lety v éteru v souvislosti s ruskými aktivistkami Pussy Riot prohlásil „ku*da sem, ku*da tam“.

Reklama

Související témata:

Související články

Babiš pokáral Zemana za vulgarity v rozhlase

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nezvykle vymezil proti prezidentovi Miloši Zemanovi. Premiér si myslí, že vulgarity, které Zeman použil ve vysílání Radiožurnálu,...

Výběr článků

Načítám