Hlavní obsah

V Karlových Varech chystá ANO koalici s Karlovaráky a ODS

Právo, vor

V Karlových Varech se domluvilo na povolební spolupráci vítězné hnutí ANO s druhým hnutím Karlovaráci a s ODS. V neděli večer o tom zástupci těchto uskupení podepsali memorandum. Primátorkou by měla být jednička kandidátky hnutí ANO Andrea Pfeffer Ferklová.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Karlových Varech

Článek

„Dohodnutá koalice zatím není, ale podepsali jsme memorandum s Karlovaráky a ODS. Měli bychom postupně pracovat na programovém prohlášení,“ uvedla na dotaz Práva Ferklová.

„Tyto tři strany se dohodly, že vyvinou maximální úsilí o spolupráci, aby trojkoalice vznikla. V úterý již začneme pracovat na programových shodách a na koaliční smlouvě, abychom ji co nejdříve připravili a podepsali,“ pokračovala Ferklová.

Všechny strany již podle Ferklové odsouhlasili, že se budoucí primátorkou stane jako vítězka voleb právě ona. O dalších pozicích ve vedení města se má konkrétně teprve jednat.

Lídr Karlovaráků Josef März hned po volbách hovořil o tom, že jeho hnutí by chtělo případně do vedení města nominovat Hanu Zemanovou, která již ve funkci náměstkyně primátorky v minulosti působila. Lídrem ODS je Petr Bursík, který již také takovou funkci zastával.

ANO získalo v 35 členném karlovarském zastupitelstvu 12 mandátů, Karlovaráci osm a tři ODS. V součtu tedy drží pohodlnou většinu 23 mandátů. Do opozice by tak měla přejít Karlovarská občanská alternativa dosavadního primátora Petra Kulhánka, která dosáhla na pět mandátů. Se stejným počtem křesel zůstanou mimo vedení města Piráti a se dvěma komunisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám