Hlavní obsah

Zeman Hamáčkovi slíbil, že s Petříčkem problémy nebudou, uvedl Chvojka

Právo, ČTK, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tomáše Petříčka, druhého kandidáta ČSSD na post ministra zahraničí, by měl prezident Miloš Zeman jmenovat bez problémů, řekl v neděli v debatě v České televizi předseda klubu poslanců ČSSD Jan Chvojka. Předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi to podle něj údajně přislíbil sám prezident, když se setkali ve středu při projednávání rozpočtu na schůzi vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman podle Chvojky zaujme jiný postoj, než jaký choval k prvnímu kandidátovi do křesla šéfa české diplomacie, europoslanci Miroslavu Poche. Petříček přitom do července pracoval jako Pocheho asistent.

„Dostal jsem informaci od pana předsedy Hamáčka, že ve středu mluvil s panem prezidentem Zemanem a že mu údajně přislíbil, že žádné problémy nebudou,“ řekl Chvojka v pořadu Otázky Václava Moravce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka přichází na jednání grémia ČSSD, které jednalo o vstupu do vlády s ANO.

O Petříčkovi jako nominantovi na ministra se prý v ČSSD uvažovalo delší dobu. „Tomáš Petříček byl jedním ze dvou nebo ze tří jmen, o kterých se mluvilo,“ uvedl Chvojka.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska je výběr kandidáta na ministra zahraničí chybný. „I kdyby byl pan Petříček geniální, tak neformální autoritou vybaven není. To bude limitovat váhu české diplomacie,“ podotkl v ČT.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tomáš Petříček

„ČSSD, aby si vyřešila vnitrostranický problém, poškodila ČR tím, že navrhla člověka bez jakékoliv autority,“ dodal Kalousek.

„Já nepochybuji o tom, že pan Petříček je slušný člověk. Ale toho slušného a odborně zdatného člověka také musí někdo poslouchat, musí ho někdo brát vážně,“ poznamenal Kalousek s tím, že na post ministra zahraničí by měla přijít hotová osobnost respektovaná v cizině.

Chvojkovy informace Hrad nepotvrdil, ani nevyvrátil. Podle ČTK tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček pouze poznamenal, že Zeman si chce nejprve promluvit s premiérem Andrejem Babišem (ANO), což se stane v úterý 2. října večer v Lánech, a pak se sejde s kandidátem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám