Hlavní obsah

Projekt hlídacích náramků se rozjíždí

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po osmi letech se v Česku rozjíždí projekt elektronických náramků, které budou hlídat odsouzené k domácímu vězení nebo lidi, kteří by jinak museli putovat do vazby.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Na snímku je sestava elektronického monitorovacího systému.

Článek

Pracovníci probační a mediační služby už podle informací Práva v tichosti před týdnem odstartovali přípravné práce, aby projekt převedli do praxe. Od minulého týdne také koluje mezi soudci a státními zástupci detailní manuál k chystanému spuštění systému. Právo jej má k dispozici.

Vyplývá z něj, že díky elektronickým náramkům a další technologii budou moci probační pracovníci sledovat nejen to, zda vězni dodržují režim, pohybují se jen ve vymezeném prostoru či se včas vracejí z povolené práce rovnou domů.

Dokážou na dálku zjistit i to, jestli odsouzení nepijí alkohol nebo jestli se nepřiblížili k důležitému svědkovi nebo oběti svého zločinu, což mají zakázané. Mediační služba bude mít možnost tyto lidi okamžitě varovat.

Spuštění systému elektronických náramků chce ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) oznámit v pátek.

Vězňům i telefon

Systém bude fungovat tak, že v domově odsouzeného bude umístěno zařízení vysílající rádiový signál do centrály, odkud se bude na všechny vězně dohlížet. Náramek budou mít připevněný nad kotníkem a úředníci díky němu zjistí, zda jsou vězni v oblasti pokryté signálem. Pokud by odsouzený byl mimo dosah, náramek vyšle družicové signály a vězeň bude lokalizován.

Dalším pomocníkem bude chytrý mobilní telefon ke komunikaci s probační službou. Z telefonu nepůjde volat na jiná čísla nebo přijímat hovory z cizích čísel. Někteří vězni budou mít u sebe i krabičku s alkoholtesterem propojenou s mobilem. Pracovníci z probační služby tak v podstatě on-line zjistí, zda odsouzený není pod vlivem alkoholu a neporušil tak podmínky trestu.

S trestem domácího vězení počítá trestní zákoník už od roku 2010. Soudy ho ale příliš často nevyužívají. Probační a mediační služba už začala šetření v terénu. Úředníci zjišťují, jestli je například obydlí odsouzeného dostatečně pokryto mobilním signálem nebo zda disponuje stabilním zdrojem elektřiny.

„Postupně bude probíhat instalace náramků, přičemž oficiální zahájení rutinního provozu elektronického monitorovacího systému bude oznámeno ministrem spravedlnosti,“ píše se v dokumentu pro soudce a státní zástupce.

Podle informací Práva zatím náramek v ostrém provozu u žádného z odsouzených není.

Uleví se věznicím?

Zatím není jasné, zda zavedení náramků pomůže českým věznicím, které jsou v současnosti přeplněné. Nyní je v tuzemských celách téměř 22 tisíc vězňů, což je o tři procenta víc než kapacita věznic. Loni úředníci dohlíželi na 174 odsouzených k trestu domácího vězení.

O využití elektronických náramků se v českém vězeňství mluví mnoho let. Projekt nabral osmileté zpoždění zejména kvůli výběru dodavatele technologií, které mají hlídání odsouzených zajistit. Pět tendrů skončilo neúspěšně.

Až ze šestého před rokem vzešla jako vítěz firma SuperCom. Ministerstvo za pořízení technologie a šestiletý provoz monitorovacího centra zaplatí 93 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám