Hlavní obsah

V týdnu ještě přijdou tropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí v nadcházejícím týdnu bude stále letní, převážně slunečné s příjemnými teplotami, které ve středu a možná i ve čtvrtek dosáhnou na hranici tropických 30 stupňů Celsia, což bude znamenat přepisování rekordů. V pátek přijde studená fronta se srážkami, během víkendu se ale zase oteplí, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Čeká nás teplotně výrazně nadprůměrný týden, budeme v průměru o čtyři stupně Celsia nad průměrem, a to i přes to, že jsme začali mrazem. Na Jizerce a Horské Kvildě bylo v pondělí ráno –0,1 stupně,“ uvedla Honsová.

Ranní jasno až polojasno vydrží i přes den, až odpoledne bude od západu přibývat oblačnosti, ale beze srážek. Nejvyšší teploty vystoupí na 23 až 27 stupňů. Díky zmenšené oblačnosti v oblasti vysokého tlaku vzduchu se vzduch prohřeje.

„V noci na úterý bude u nás ordinovat teplá fronta, prostřednictvím které k nám pronikne teplý vzduch od jihu,“ řekla Honsová. Zvětšená ranní oblačnost přinese vyšší ranní teploty, mezi 15 a 11 stupni, rychle se ale bude vyjasňovat a přes den maxima vyšplhají opět na 23 až 27 stupňů.

Ve středu bude jasno až polojasno, ráno ojediněle s mlhami a teplotami mezi 14 a 10 stupni, odpoledne pak teploty vystoupí na 26 až tropických 30 stupňů. „Stejné teploty panují nyní ve Středomoří,“ podotkla meteoroložka.

Předpověď na čtvrtek hlásí blížící se studenou frontu od západu. Ráno teploty neklesnou pod 17 až 13 stupňů, přes den bude jasno až polojasno a teploty budou stále stoupat vysoko, k 25 až 29 stupňům, přičemž není vyloučeno, že někde opět dosáhnou k třicítce. Až večer by mělo přibývat oblačnosti.

Teplé počasí v pátek nakrátko ukončí přechod zmíněné studené fronty. Od rána, během něhož se teploty budou pohybovat mezi 16 a 12 stupni, bude v Čechách zataženo s deštěm nebo přeháňkami, místy bouřkami. Na Moravu a do Slezska se ochlazení dostane až během večerních hodin. Odpolední maxima se v Čechách dostanou na 20 až 24 stupňů, na Moravě bude ještě kolem 26 stupňů.

Studené proudění zřejmě vydrží jen během soboty. Zpočátku může být ještě oblačno, ale během dne se mraky protrhají až na polojasno. V sobotu ráno se ochladí na 12 až 8 stupňů, přes den budou maxima činit 20 až 24. „Neděle už bude opět slunečná a v maximech se vyšplháme opět k 25 stupňům,“ sdělila Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám