Hlavní obsah

Rušení změny času? To mě nezajímá, řeším migraci, odbyl novináře Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Debata o zrušení každoročního přechodu na letní čas českého premiéra Andreje Babiše (ANO) prý nezajímá. Otevření tématu a přímo zavedení jednotného času po celý rok naopak během páteční tiskové konference premiéra s odbory přivítala předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Evropská komise (EK) svůj plán na zrušení střídání času oznámila v pátek.

Foto: Reuters

Andrej Babiš

Článek

„Mně je to jedno, já mám jiné starosti (...). Já teď spíš řeším migraci,“ uvedl Babiš na žádost novinářů o reakci na avizovaný plán EK nechat o případné změně rozhodnout jednotlivé členské státy Unie a Evropský parlament. [celá zpráva]

Na dotaz novinářů nejprve uvedl, že neví, zda by změna něco přinesla. „To se musíte zeptat občanů,“ uvedl. Neodpověděl nicméně na otázku, zda by tak podle něj měli rozhodnout v referendu.

Osobně bych ze zdravotních indikací ten letní čas zrušila
šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková

Při dotazu se obrátil na vicepremiéra Jana Hamáčka s dotazem, jaký mají jako koalice na tuto problematiku názor. Za něj však reagovala Žitníková, která zrušení střídání podpořila. „Osobně bych ze zdravotních indikací ten letní čas zrušila,“ doplnila posléze.

Pro zrušení 80 procent respondentů

Evropská komise v pátek schválí návrh na zrušení každoročního pravidelného přechodu na letní čas, v německé veřejnoprávní televizi ZDF to řekl předseda EK Jean-Claude Juncker. Přání zrušit střídání času vyjádřili občané EU v nedávné veřejné konzultaci. [celá zpráva]

Naprostá většina ze 4,6 miliónu občanů EU, kteří se do ní zapojili, se vyslovila pro zrušení přechodu na letní čas. Největší zájem o anketu projevili lidé v Německu, odkud jich hlasovaly tři milióny. Aby byl zaveden jednotný celoroční čas, musel by s návrhem Komise souhlasit i Evropský parlament a jednotlivé členské státy EU.

V českých zemích byl letní čas zaveden poprvé za první světové války v letech 1915 a 1916. Vrátil se opět za druhé světové války v roce 1940 a trval až do roku 1949. Potřetí si Češi začali každoročně posouvat hodinky v roce 1979.

Až do roku 1995 trval v Česku letní čas šest měsíců. Od roku 1996 se prodloužil na sedm měsíců a jeho délka se shoduje s termínem uvedeným ve směrnicích Evropského parlamentu a Evropské rady.

Anketa

Je pro vás téma zrušení střídání letního a zimního času důležité?
Ano
77,1 %
Ne
22,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 140 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám