Hlavní obsah

Zeman se sejde s velvyslancem USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman přijal pozvání amerického velvyslance Stephena Kinga ke slavnostnímu obědu 28. srpna u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Schůzka symbolicky připomene roli Spojených států při vzniku republiky. Zeman bude s velvyslancem mluvit i o aktuálních tématech česko-amerických vztahů, uvedl v tiskové zprávě Pražský hrad.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Půjde o výjimečné a mimořádné společenské setkání s velvyslancem akreditovaným v České republice. Prezident republiky jím symbolicky ocení roli Spojených států při vzniku samostatného Československa, které si v letošním roce připomínáme. Nezávislá Československá republika by nikdy nevznikla bez přispění USA a prezidenta (Woodrowa) Wilsona, jenž ambice středoevropských národů podpořil,” uvedl Hrad.

Foto: U.S. Embassy Prague, Právo

Nový americký velvyslanec Stephen King

Wilson v lednu 1918 předložil program 14 bodů, který dal základ uspořádání Evropy po první světové válce. Mezi body patřilo právo jednotlivých národů na sebeurčení, což posloužilo i jako základ pro rozpad Rakousko-Uherska a vytvoření samostatného Československa.

„Kromě symboliky se bude na setkání hovořit o aktuálních mezinárodních tématech i bilaterálních záležitostech. Prezident republiky věnuje pozornost zejména možnostem a perspektivám ekonomické spolupráce mezi Českou republikou a USA,” uvedl rovněž Hrad k plánovanému setkání.

Schůzka se uskuteční v úterý ve 13:00 v rezidenci amerického velvyslance.

Reklama

Výběr článků

Načítám