Hlavní obsah

Za obrovským úhynem ryb v Nesytu nebylo jen vedro. Rybník bez vody byl rybami přecpaný

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za úhynem více než sta tun ryb v největším moravském rybníku Nesyt nemuselo být pouze vedro. Nájemce, kterým je Rybářství Hodonín, do Nesytu zřejmě vysadil ryb více, než mu pravidla hospodaření a především aktuální vodní stav umožňovaly. Jednatel společnosti Oldřich Pecha uvedl, že v rybníku bylo 150 tisíc ryb.

Rybáři okysličují vodu v rybníku Nesyt (obrázky z úterý 21. srpna)Video: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Nesyt, který je na málo vydatném toku Včelínku, celou sezónu strádá nedostatkem vody. Ryb tam bylo ale tolik, jako by byl plný vody.

Rybník je součástí rezervace Lednické rybníky, limity pro chov ryb stanoví ochránci přírody. K produkci ryb počítají 250 hektarů volné hladiny. „Na jaře vysadili tři sta kilo kaprů na hektar. Váha kusu byla 800 gramů,“ řekla mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová. V rybníku tak mělo být nejvýše 93 750 kusů ryb.

Rybářství Hodonín ale uvádí odlišnou váhu ryb. „Letos jeden kus vážil půl kila,“ uvedl Pecha. Uvedením jiné váhy, než kterou z plánu hospodaření sdělila mluvčí, se dostal na celkový počet 147 tisíc kusů ryb.

BEZ KOMENTÁŘE: Rybník Nesyt se stal mrtvou vodouVideo: Milan Vojtek, Právo

Deník Právo agenturu upozornil na nesrovnalosti v číslech. „Teď se soustředíme především na to, aby se zabránilo dalším škodám, především kvůli riziku botulismu a podobně. Abychom celou situaci vyhodnotili, budeme samozřejmě analyzovat, kolik ryb v rybníce reálně bylo, jaké to mělo dopady a další,“ dodala Šulová.

Vody zlomek, ale ryb jako při plném stavu

Právo oslovilo bývalého nájemce Nesytu, který tam hospodařil za stejných podmínek. „My jsme do Nesytu vysazovali v průměru devadesát tisíc kusů ryb, pětinu na podzim po výlovu, další na jaře. Ovšem vždy jen za podmínky, že Nesyt byl na plné vodě, to je 3,8 miliónu kubíků vody,“ řekl Roman Osička z Rybníkářství Pohořelice.

Letošní sezónu Nesyt začínal na nízkém stavu, už v dubnu tam byl jen zlomek normálu, zhruba 1,5 miliónu kubíků vody. Ryb ale bylo tolik, jako by měl rybník plný stav vody. „My jsme takové bídné roky zažili taky. Řešili jsme to nákupem vody,“ dodal Osička.

Z novomlýnských jezer se dá voda závlahovými kanály dostat do Mikulova, odtud tokem Včelínku do Nesytu. Jde ale o nemalou investici.

Horší situace kvůli krmení ryb

Situaci mělo ještě zhoršit krmení ryb. Najezená ryba má vyšší nároky na kyslík, svědci potvrzují, že je rybáři krmili ještě v týdnu před úhynem.

„Od pachtýře máme informace, že před úhynem krmeny nebyly, ale nejsme na místě každý den,“ uvedla Šůlová. „Deset dní před nešťastným úhynem bylo radikálně omezeno krmení a v posledním týdnu se již nekrmilo vůbec. Krmení bylo používáno pouze pro účely odchytu ryb ve snaze snížit jejich počet v rybníce,“ sdělil Pecha.

Foto: Milan Vojtek, Právo

V největším moravském rybníku uhynuly desítky tun ryb.

Svědci si ale stojí za tím, že viděli rybáře krmit ryby v týdnu, kdy k úhynu došlo. Preventivní opatření nebyla žádná. Podle Šůlové se rybník nevápnil, nájemce nemá potřebné povolení od krajského úřadu, nepoužil ani provzdušňovač, podle odborníků by to ale v podmínkách Nesytu nemělo význam.

Reklama

Související témata:

Související články

Rybník Nesyt se stal mrtvou vodou

Nikoliv čtyřicet, jak zněl první odhad z pátečního rána, ani šedesát, kolik si tipovali rybáři stejný den odpoledne, ale sto tun ryb uhynulo v největším...

Výběr článků

Načítám