Hlavní obsah

Kdy to skončí? Ochlazení je v nedohlednu, přiznali meteorologové

• Aktualizováno

Meteorologové ve středu prodloužili výstrahu před velmi vysokými teplotami do odvolání. Platí na většině území republiky v polohách do 600 metrů. Vedle toho rozšířili i územní platnost varování před rizikem vzniku požárů.

Foto: Windy

Očekávané teploty ve středu 1. srpna

Článek

„V nejbližších dnech budou odpolední teploty na většině území ČR vystupovat na 31 až 35 stupňů Celsia, v nižších polohách místy až na 37 stupňů,” uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v nejnovějším varování.

Zmírnění veder se prozatím podle meteorologů očekává začátkem příštího týdne. Půjde však pouze o dílčí ochlazení, neboť teploty se nadále budou pohybovat mezi 28 a 33 stupni.

Ještě vyšší teploty očekávají meteorologové ve Španělsku a v Portugalsku, kde v důsledku teplého jižního proudění budou teploty stoupat přes hranici 40 stupňů Celsia.

Riziko požárů

Riziko vzniku požárů se ve středu rozšířilo rovněž do Zlínského a Olomouckého kraje. Již nyní platí v severní polovině Čech a na jihu Moravy.

V lesích, ale i jinde v přírodě by lidé neměli rozdělávat oheň, neměli by vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky na zem. Rovněž by neměli používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.

Anketa

Způsobují vám extrémní horka zdravotní problémy?
Ano, musím se hlídat
67,9 %
Ne, horko mi nevadí
21,3 %
Ani jedno, ani druhé
10,8 %
Celkem hlasovalo 324 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám