Hlavní obsah

Dostihová závodiště chtějí peníze od státu. V sázkách se točí desítky miliónů

Právo, Zdeněk Seiner

Průlom ve financování dostihových areálů v Česku se chystá v Pardubicích, kde se běhá většina prestižních překážkových dostihů u nás včetně Velké pardubické. Dostihový spolek Pardubice a europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) společně hledají páky pro zisk alespoň zlomku peněz, které do státního rozpočtu odvádějí z dostihových sázek sázkové kanceláře.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Dráha na závodišti v Pardubicích

Článek

Pardubické závodiště Agrofertpark například už druhý rok hledá sponzora na 3,5 miliónu korun, které potřebuje na nákup nových, podstatně bezpečnějších překážek, dnes už běžných nejen na britských ostrovech.

„Překážky za 3,5 miliónu by určitě přispěly k větší bezpečnosti koní i jezdců, ale tyto úpravy by především přilákaly více závodníků z celé Evropy,“ věří Martin Korba, ředitel Dostihového spolku.

Závody dělají reklamu Česku

„Roční příjem státního rozpočtu z dostihového sportu desetinásobně převyšuje tuto částku a navíc zdejší závody dělají reklamu České republice po celém světě. Proto věřím, že se tato částka v rozpočtu určitě najde,“ doufá europoslanec Zdechovský.

Už několik let provozovatelé dostihových závodišť upozorňují na to, že nemají, na rozdíl od většiny evropských zemí, ani korunu přímého příspěvku od sázkových kanceláří. Rozhodně dnes jejich požadavky nejsou přehnané. Podle Zdechovského chtějí jen tři procenta z obratu sázek na dostihy.

Je poměrně běžnou praxí v ostatních evropských státech, že sázkové kanceláře povinně závodištím nějaký podíl dávají
europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

„Během loňské Velké pardubické se vybralo na sázkách přes 20 miliónů korun. Minimálně 15 miliónů lidé prosázeli přes sázkové kanceláře a on-line prodeje, přes pět miliónů bylo přímo na závodišti. Z těchto peněz ale automaticky nic nedostáváme, jen nám občas některé kanceláře dobrovolně dají nějaký sponzorský dar,“ popsal současný stav místopředseda představenstva Dostihového spolku Pardubice Martin Korba.

„Je poměrně běžnou praxí v ostatních evropských státech, že sázkové kanceláře povinně závodištím nějaký podíl dávají, a výrazně to přispívá k rozvoji dostihového sportu. Návrh proto chci projednat ideálně se všemi poslanci a senátory napříč politickým spektrem,“ zavázal se Zdechovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám