Hlavní obsah

Lidé z Horoměřic se vystěhovat nechtějí. U domů postavili závoru

Novinky, mif

Již za necelý měsíc by se lidé z bytového družstva Svatopluk měli podle rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) vystěhovat ze svých domů v Horoměřicích u Prahy. To si však místní nepřipouští, naopak se svá obydlí rozhodli bránit prostřednictvím závory, kterou v neděli nainstalovali na příjezdovou cestu. Informovala o tom televize Prima.

Lidé v Horoměřicích nainstalovali na příjezdovou cestu závoruVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Tato komunikace byla vybudovaná družstvem Svatopluk z našich peněz, i když se o tom moc nemluví. My jsme zaplatili chodníky, asfalt, osvětlení a vše další potřebné,“ vysvětlil důvod zbudování závory Miroslav Pidrman, člen družstva Svatopluk.

Ten zároveň zdůraznil, že se ji lidé nebudou zdráhat použít. „Pokud by to dopadlo špatně, můžeme panu správci konkurzní podstaty pronajímat, nebo můžeme vybírat peníze za vjezd,“ pokračoval Pidrman.

„Je to jednoznačně demonstrativní krok. Chceme tak všem ukázat, že bydlíme ve svém. Nic jsme neobsadili, vše jsme H-Sytemu zaplatili. A navíc vše dostavili za vlastní peníze,“ doplnil 65letý muž s tím, že prozatím zůstane závora otevřená.

Lidé verdikt odmítají

Soud rozhodl o vystěhování bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System tento týden v úterý. Lidé však takový verdikt odmítají. Namítají, že do domů vložili své vlastní peníze a na nové bydlení nemají peníze.

Vystěhování se týká zhruba 60 rodin z osmi domů, které v Horoměřicích bydlí. Poškozených je v kauze H-System nicméně více než tisíc.

Foto: Milan Malíček, Právo

Spor obyvatelů s věřiteli vytunelovaného H-Systému má nečekaný výsledek a obyvatelé jsou z rozsudku šokováni.

Konkurzní správce H-Systemu Jozef Monsport nabízí v rámci vyrovnání v konkurzu odkoupení domů, které si lidé sdružení v družstvu Svatopluk za vlastní peníze sami dostavěli, za 140 miliónů. Jejich obyvatelé by tak museli doplatit ještě 2,5 miliónu korun, s tím ale nesouhlasí.

Lokalita s osmi sdílenými domy prý byla původně ohodnocená na 10,5 miliónu korun, cena ale během soudního řízení táhnoucího se leta, vystoupala.

Babiš jako zprostředkovatel

Najít kompromis mezi konkurzním správcem H-Systemu a členy družstva Svatopluk se bude snažit premiér Andrej Babiš (ANO). Schůzka mezi oběma stranami by se měla uskutečnit v pondělí.

Babiš také řekl, že považuje za neuvěřitelné, že se kauzu H-Systemu nepodařilo za 20 let vyřešit. „Je důležité, aby veřejnost věděla, jak to všechno proběhlo, jak ty majetky byly prodávány. Je tam plno poškozených lidí,” řekl.

Anketa

Měli by lidé z družstva Svatopluk respektovat rozhodnutí soudu a vystěhovat se?
Ano
23,5 %
Ne
74,1 %
Nevím
2,4 %
Celkem hlasovalo 166 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám