Hlavní obsah

O víkendu přijdou tropy. Neděli zchladí odpolední bouřky

Tropické počasí s teplotami přes 30 stupňů nás čeká o nadcházejícím víkendu. Srážky a bouřky budou jen lokálního charakteru a v podobném duchu se bude odvíjet i počasí v první polovině následujícího pracovního týdne, sdělila Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Článek

Tlaková níže se středem nad Běloruskem a Ukrajinou, která rozdělovala republiku v charakteru počasí na dvě části, bude postupně slábnout. Drobnější vodní toky, které kvůli vydatným srážkám dosáhly prvního povodňového stupně, například Olše, Lučina či Morávka, budou pomalu opadat. „Ve východní části republiky sice stále prší, ale déšť by měl slábnout a srážky nebudou tak extrémní. Naprší do 30 mm,“ uvedla Honsová.

Ve čtvrtek bude ještě na severovýchodě republiky, především v Moravskoslezském, Olomouckém, Pardubickém a částečně Královéhradeckém kraji, pršet. Teploty budou při trvalejších srážkách dosahovat jen 17 stupňů, při slábnoucím dešti 20 stupňů. Ve zbytku republiky budou teploty mezi 24 a 28 stupni. Během dne bude ale foukat čerstvý vítr.

V pátek už budou v Česku tropy, tedy slunečno s teplotami mezi 26 a 30 stupni. Na severovýchodě republiky se bude postupně oblačnost protrhávat, déšť bude ustávat a bude se oteplovat. Teploty mají oscilovat kolem 24 stupňů.

Víkend bude v celé České republice slunečný s teplotami, které budou přesahovat 30 stupňů. V sobotu bude jasno nebo polojasno. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 16 a 12 stupni, odpolední mezi 27 a 31 stupni.

V neděli bude sice přes ČR přecházet velmi slabá studená fronta, ale téměř ji nezaznamenáme,“ uvedla Honsová. Ranní teploty budou mezi 17 a 13 stupni, odpoledne bude 26 až 31 stupňů. Odpoledne se objeví bouřky, předpovědní model počítá s tím, že budou na 60 procentech území.

„Tropická bude i první polovina následujícího pracovního týdne. Mělo by být jasno s teplotami mezi 26 a 30 stupni,“ dodala Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám