Hlavní obsah

Povinné ručení pro dětská elektroautíčka? Je to hoax, odmítá Brusel zprávu pojišťoven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České zastoupení Evropské komise v úterý odmítlo interpretaci návrhu změny směrnice, podle které by se povinné ručení mělo vztahovat nejen na segwaye a elektrokola, která reálně mohou působit vážnější škody, ale i na elektroautíčka pro děti nebo různá podomácku vyrobená vozítka. S takovým výkladem přišla Česká asociace pojišťoven (ČAP), podle Bruselu je to ale hoax.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Žádné povinné ručení pro dětská autíčka či jiné hračky. Jde pouze o motorová či elektrická vozidla určená k přepravě,“ uvedlo české zastoupení EK.

Protože jde navíc o směrnici, mají členské státy možnost si samy stanovit jednotlivá opatření. V tomto případě mohou tedy i segway či elektrokolo z národní legislativy vyjmout.

„Nikdo tedy Českou republiku nenutí, aby měla ve své legislativě, že třeba na elektrické golfové vozíky musíte mít povinné ručení. Stát ale musí zajistit, aby oběti, které například segway zraní, porazí nebo jim způsobí nějakou újmu, měly nárok na odškodnění ze strany státu, od národního garančního fondu,“ dodalo zastoupení.

Asociace pojišťoven tvrdí, že návrh EK předpokládá, že by povinným ručením měla být pojištěna všechna motorová vozidla určená primárně pro přepravu, bez ohledu na jejich charakter a též na to, jestli jezdí na pozemní komunikaci nebo soukromém pozemku.

„Podle této definice by se pak povinné ručení mělo vztahovat nově nejen na segwaye a elektrokola, která reálně mohou působit vážnější škody, ale i na elektroautíčka pro děti nebo různá podomácku vyrobená vozítka, což vyvolá řadu komplikací zejména pro spotřebitele,” tvrdil šéf asociace Jan Matoušek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám