Hlavní obsah

Bouřky budou na některých místech ČR velmi silné, hrozí i krupobití, upřesňují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu vydal upřesnění výstražné informace varující před silnými bouřkami. Na zvlášť silné bouřky s přívalovými lijáky se mají připravit hlavně Karlovarský a Ústecký kraj a Českolipsko v Libereckém kraji. Bouřlivé počasí ale bude panovat na většině území.

Foto: Julian Staehle, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„V sobotu 9. června odpoledne se vyskytnou místy bouřky, ojediněle i silné, na západě a severozápadě Čech i velmi silné doprovázené přívalovými srážkami s úhrny 40 až 60 mm, kroupami a nárazy větru,” stojí ve výstražné zprávě ČHMÚ.

„I v neděli 10. června se v odpoledních a večerních hodinách můžou objevit i silné bouřky s přívalovými srážkami kolem 40 mm, kroupami a nárazy větru,” doplňují meteorologové.

Za bouřlivým počasím stojí nevýrazné pole nižšího tlaku vzduchu vyplněné teplým a vlhkým vzduchem, které se udržuje nad střední a jižní Evropou. Výstraha platí od sobotních 14 hodin do nedělních 22 hodin.

V oblastech, které zasáhnou přívalové deště, se mohou rozvodnit malé toky, potoky a jindy suchá koryta. Nelze vyloučit zatopení níže položených míst, sklepů nebo podemletí komunikací. Lidé by kvůli silnému větru měli zajistit okna i dveře a uklidit či upevnit volně položené předměty nebo stavební jeřáby.

V České republice panuje letos na jaře mimořádně teplé a suché počasí, bouřky s prudkým lijáky situaci nelepší, protože přívalové srážky se nevsáknou do půdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám