Hlavní obsah

Babiš kvůli spojování s StB zažaluje Slovensko ve Štrasburku

Novinky, jas

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš hodlá kvůli rozsudku, který odmítl jeho žalobu na neoprávněnost evidence ve svazcích StB, žalovat Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Babiš to ve středu řekl po opětovném jmenování premiérem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Já jsem ten soud vyhrál a vyhraju znovu a do 15. června podám žalobu na Slovenskou republiku u Evropského soudu pro lidská práva,” uvedl Babiš.

Babiš to uvedl v souvislosti s protesty, které mu vyčítají spolupráci s StB a přizvání komunistů k moci. „Ti lidé jsou pod vlivem stokrát opakovaných lží,” tvrdí Babiš. [celá zpráva]

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Demonstrace s názvem Jednou provždy na Václavském náměstí v Praze namířená proti možné vládě Andreje Babiše s podporou komunistů

„Ty věci, které mi vyčítají, ta absurdní kauza Čapí hnízdo, jsou jenom tisíckrát opakovaná lež,” předestřel premiér svůj pohled.

„Mně jako politikovi nemůžou nic vyčítat,” tvrdí Babiš s tím, že pracuje pro prospěch této země, třebaže se to jeho oponentům nemusí líbit.

Babiš a StB
Před listopadem 1989 byl Babiš členem komunistické strany. Podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) se navíc v roce 1980 stal důvěrníkem Státní bezpečnosti (StB) a o dva roky později ho komunistická tajná policie získala ke spolupráci jako agenta. Babiš vědomou spolupráci s StB vždy popíral a v roce 2012 podal na ÚPN žalobu. V červnu 2014 bratislavský okresní soud rozhodl, že Babiš byl ve svazcích StB evidován jako její agent neoprávněně. ÚPN se proti verdiktu odvolal. Závěr soudu prvního stupně v červnu 2015 v odvolacím řízení potvrdil bratislavský krajský soud. Loni 12. října ale slovenský ústavní soud verdikty zrušil a vrátil případ odvolacímu krajskému soudu v Bratislavě k novému projednání. Ten letos v únoru zamítl Babišovu žalobu, že je neoprávněně evidován jako agent StB. Babiš naznačil podání další žaloby.
zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám