Hlavní obsah

Hrad zveřejnil část tajné zprávy o novičoku

Novinky, jas

Pražský hrad ve čtvrtek zveřejnil část zprávy, kterou si prezident Miloš Zeman vyžádal od zpravodajských služeb v souvislosti s otravou Sergeje Skripala a jeho dcery látkou novičok. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Prezident republiky byl na základě zadání, které obdržely zpravodajské služby, informován Vojenským zpravodajstvím o případu, kdy bylo ve Vojenském výzkumném ústavu (VVÚ) v roce 2017 legálně mikrosyntézou vyrobeno několik miligramů směsi, která obsahovala látku A-230, označovanou jako novičok,” uvádí odtajněná část zprávy s tím, že vzorek byl po testování zničen.

Zároveň je zdůrazněno, že se jednalo o „jinou látku ze skupiny novičok”, než

jaká byla použita při útoku v britském Salisbury, kde byli otráveni Skripalovi.

Prezident mluvil o výrobě a testování

Hrad svou argumentaci staví na tom, že novičok byl v ČR vyroben. Zeman o výrobě a testování novičoku hovořil počátkem dubna.

„Množství toho vyrobeného jedu bylo údajně malé a po testování byl tento jed zničen,“ řekl Zeman v televizi Barrandov s odvoláním na zprávu vojenských zpravodajců. [celá zpráva]

Ministerstva i premiér nesouhlasí

To odmítla ministerstva obrany a zahraničí i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Podle Úřadu vlády došlo ze strany prezidenta k nepochopení a různému vnímání termínů výroba a testování.

„Ve vyjádření prezidenta se zřejmě jedná o rozdílné vnímání slov výroba a testování, kdy má prezident pravdu v tom, že zákon č. 19 z roku 1997 Sb. označuje za výrobu každou chemickou reakci, přičemž ve vyjádření Vojenského výzkumného ústavu mikrosyntéza za výrobu označená není,“ uvádí vládní zpráva.

Odborníci pouze provedli v prvním kroku mikrosyntézu látky, aniž by byla samotná látka izolována.

Hrad ve čtvrtek zopakoval, že v Úmluvě o zákazu vývoje, výroby a použití chemických zbraní stojí, že „výrobou chemické látky je její tvorba chemickou

reakcí”.  Za výrobu je pak považována i syntéza, přičemž termín mikrosyntéza se v úmluvě nevyskytuje.

O slovech prezidenta chtěli ve čtvrtek na mimořádné schůzi diskutovat i opoziční poslanci. ANO s komunisty, SPD a ČSSD však konání schůze znemožnilo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám