Hlavní obsah

V neděli opět padaly teplotní rekordy. Zítra se od západu ochladí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v neděli padaly teplotní rekordy, když na mnoha místech teplota překročila 25 stupňů, i když nejteplejším letošním dnem zůstává sobota. V jižních Čechách zaznamenali meteorologové dvě rekordní teploty, v Hliništi na Prachaticku a ve Vimperku. Dva rekordy padly také na Vysočině. Nejtepleji bylo v Plzni, kde rekord nepadl. Zítra přijde od západu ochlazení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Nedělní maximální teploty byl o dva stupně nižší než sobotní a a historické tabulky přepisovalo jen pět z bezmála 150 stanic, které měří 30 a více let. Po oba víkendové dny bylo nejtepleji v Plzni-Bolevci, kde v sobotu naměřili 29,2 stupně Celsia a den poté 27,5 stupně, v neděli tam však rekord odolal, protože v roce 2012 tam naměřili dokonce 31,8 stupně, řekla Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Na jihu Čech bylo nejtepleji v Táboře, kde naměřili 26,4 stupně, rekord tam ale nepadl, ten byl v kraji překonán na dvou jiných místech. V Hliništi u Strážného vystoupala teplota na 25,2 stupně, o dvě desetiny více než v roce 1996. Ve Vimperku na Prachaticku dosáhla teplota 24,5 stupně, a překonala tak o dvě desetiny rekord z roku 1995.

Přijde ochlazení

Na Vysočině naměřili meteorologové rekord ve Vatíně v okrese Žďár nad Sázavou, kde naměřili 23,5 stupně, o dvě desetiny více než v roce 2000, a Hubenově na Jihlavsku vystoupla rtuť teploměru na 23,3 stupně a o více než dva stupně překonala rekord z  roku 2011. Nejtepleji bylo na Vysočině v Moravských Budějovicích, kde naměřili 25,4 stupně.

V pondělí sice ještě na jihovýchodě Moravy mohou teploty vyšplhat až k 29 stupňům, na západě země ale teploměr ukáže jen kolem 20 stupňů. Postupně se zatáhne a ochladí, studená vlna přinese přeháňky i bouřky. Nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne má být pátek, kdy teploty dosáhnou jen 14 až 18 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám