Hlavní obsah

Sobotka rezignuje na post poslance a opouští politiku

• Aktualizováno

Bývalý premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka rezignuje na mandát poslance. Právu to řekl zdroj z poslaneckého klubu, expremiér své rozhodnutí následně oznámil na svém facebookovém profilu. Sobotka chce zůstat řadovým členem ČSSD a „aktivním občanem”. Po mnoha letech ve vrcholové politice se hodlá vydat „úplně jinou životní cestou”.

Foto: ČTK

Bývalý premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Moje rozhodnutí je hluboce osobní. V aktivní politice jsem strávil téměř čtvrt století, z toho celkem osm let v soc. dem. vládách, a nyní cítím, že mám ve svém věku zřejmě poslední šanci vydat se – ještě v plné síle – úplně jinou životní cestou,“ napsal poněkud tajemně. Zvažuje prý několik možností, přičemž jasněji by mělo být příští rok. Zatím se Sobotka hodlá věnovat zejména synům.

Bývalý premiér a předseda strany rovněž oznámil, že ve vnitrostranickém referendu o možné vládní spolupráci sociálních demokratů s ANO bude hlasovat proti. „Moje důvody jsou dlouhodobě jasné a známé. A poslední týdny je více a více potvrzují,“ dodal a zdůraznil, že mu jde o zachování demokratických principů.

„Moc si přeji, aby přesvědčených demokratů zůstala v naší republice i v budoucích letech drtivá převaha...,“ dodal a poděkoval za hlasy, které od roku 1996 ve volbách obdržel.

Mluvil o důležitém rozhodnutí

Že něco možná chystá, naznačil expremiér už ve čtvrtečním Blesku. Ten zveřejnil jeho fotografii, na které cestuje v pražském metru se „zamyšleným výrazem“. „Asi to souvisí s jedním důležitým rozhodnutím, které chci udělat,“ řekl Sobotka novinám.

Sobotka čelí uvnitř strany kritice, že zapříčinil říjnový volební debakl ČSSD, která spadla na sedm procent. Kolegové mu vyčítají, že ztratil tradiční voliče a nedostatečně komunikoval se členskou základnou.

Příznivci Miloše Zemana, kteří stále tvoří významnou část sociální demokracie, Sobotkovi zase nemohou zapomenout nepřátelské vztahy s hlavou státu.

Nyní se expremiér staví proti vznikající koalici ANO a ČSSD. První místopředseda ČSSD Jiří Zimola mu v rozhovoru pro Právo vzkázal, že od všech poslanců očekává stranickou disciplínu, pokud se členská základna rozhodne, že do vlády soc. dem. vstoupí.

Sobotkovým náhradníkem na post poslance je bývalý šéf klubu ČSSD Roman Sklenák. Ten v současné době pracuje jako tajemník poslanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám