Hlavní obsah

Česko je pervitinová velmoc, léčba narkomanů ale kulhá

Novinky, Oldřich Danda

Peří, perník, piko nebo sníh. Tak narkomani říkají v Česku nejrozšířenější tvrdé droze - pervitinu. Zatímco jinde mají problémy hlavně s uživateli heroinu, Česko je jedinou zemí v Evropě, kde většina narkomanů užívá pervitin. Ze 48 tisíc problematických uživatelů drog v Česku jich 34 tisíc injekčně aplikuje právě tuto drogu. Čeští lékaři a odborníci proto volají po radikální změně léčby.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Dnes mají uživatelé drog možnost nastoupit léčbu do zařízení, kde je čeká detox a tvrdá abstinence. Ale málokdo tuto drastickou léčbu chce a dokáže podstoupit. Ročně to zkusí okolo tisícovky lidí, ale málokdo v abstinenci vytrvá.

Ve světě proto začali zkoušet substituční léčbu, při které narkomani mohou užívat lékařsky předepsanou náhražku, díky níž je zvládání abstinenčních příznaků jednodušší a léčba má větší šanci na úspěch.

Státu se vyplatí pomoci lidem z ulice, kde drogy získávají kriminální činností.
Jakub Minařík, psychiatr

Doposud mohou v Česku o podobnou substituční léčbu požádat pouze uživatelé heroinu. Podle národního protidrogového koordinátora Jindřich Vobořila však již v Británii existují studie, že substituční léčba funguje i u pervitinu.

„Proto se snažíme, aby i u nás byla zpracována klinická studie a zavedena léčba, protože kde jinde než u nás, když právě Česko je v Evropě v podstatě pervitinovou velmocí,“ řekl ve středu Vobořil na mezinárodní konferenci v Praze.

Léčba jednoho drogově závislého ročně vyjde na milión korun, substituční léčba by náklady mohla snížit.

Droga se rozšiřuje i v zahraničí

I když je metamfetamin pervitin doménou hlavně Česka, začíná se rozšiřovat všude po světě. Problémy s ním mají ve Skandinávii, ale třeba i v Iránu. Vlnu zájmu o pervitin zažívají v Německu, kde ji pod názvem Krystal šíří vietnamští výrobci z Česka.

Psychiatr Jakub Minařík, který má dlouholetou zkušenost s léčbou závislých, s odkazem na statistiky uvedl, že největší náklady má stát s narkomany na ulici, menší když je zavře do vězení, ale nejmenší, když se je snaží léčit.

„Pomoci těmto lidem z ulice, kde si peníze na drogy získávají často kriminální činností, do normálního života a zaměstnání, v kterém budou platit daně, se státu vyplatí i za cenu, že bude přispívat na jejich substituční léčbu,“ řekl Právu Minařík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám