Hlavní obsah

Právnická fakulta zprovoznila po třinácti letech páternoster

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Páternoster je součástí Právnické fakulty Univerzity Karlovy, ale v roce 2005 byl z technických důvodů odstaven. Po třinácti letech byla jeho činnost k radosti všech obnovena, a to díky veřejné sbírce, do které přispěli studenti, absolventi i učitelé.

Právnická fakulta zprovoznila po třinácti letech páternoster. Na opravu přispěli i studentiVideo: Novinky

 
Článek

Fakulta hospodaří s omezenými zdroji, tudíž děkan fakulty Jan Kuklík vyhlásil veřejnou sbírku. Dohromady přispělo kolem stovky lidí a podařilo se vybrat 2,5 miliónu korun, což byla čtvrtina nákladů. Celá rekonstrukce vyšla na 10 miliónů. Část peněz zaplatila škola z rozpočtu.

Foto: Novinky

Právnická fakulta vyhlásila na opravu výtahu veřejnou sbírku.

Oblíbenost a touha po návratu páternostra má podle proděkana pro komunikaci, IT a finance Marka Antoše dva důvody. „První je, že k té budově to prostě patří. Já sám jsem ho zažil v provozu ještě jako student a myslím, že dodává budově jako takové další kvalitu. Druhý důvod je, že na fakultě se pohybuje velké množství lidí a výtah navíc se prostě hodí. Budova má čtyři patra, takže ne každý chce chodit po schodech,“ řekl Novinkám Antoš.

Adopce

Větší sponzoři mají možnost „adoptovat“ kabinku páteranostra. Toho využily například studentské spolky a některé právní kanceláře. Dohromady je zatím jen šest adoptovaných kabinek. „Ještě některé zbyly a budeme rádi, když se najdou další, co by měli o adopci zájem,“ dodává Antoš.

Foto: Novinky

Oprava stála 10 milionů korun.

Je to atrakce

Pro někoho je páternoster symbol, pro jiné praktická věc, ale pro vtipálky hlavně zábavou. Najdou se tací studenti, co si jízdou netradičním výtahem krátí volnou chvíli. „Mně se výtah strašně líbí, místo učení v knihově můžu jezdit nahoru a dolů,“ směje se studentka Simona Švandelíková a její kolega, ale už absolvent Daniel Novopacký dodává: „Mám to tu rád, fakulta je pro mě alma mater. Mám radost, že ho obnovili, a jsem rád, že až po mých státnicích, jinak bych je neudělal.“

Páternostery v Praze fungují např. na magistrátu, ministerstvu pro místní rozvoj či budově Českého rozhlasu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám