Hlavní obsah

Ledová noc? To ještě nic nebylo, přijdou silnější mrazy, varují meteorologové

– Praha • Aktualizováno

Meteorologové v sobotu dopoledne varovali před silnými mrazy, které mají nastoupit v noci na neděli. Až do druhé poloviny příštího týdne očekávají minimální teploty od minus 15 do minus 10 stupňů Celsia. V tradičně nejstudenějších místech však může teplota klesnout i pod minus 30. Výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Maximální denní teploty v neděli vystoupí podle předpovědi jen na minus osm až minus čtyři stupně. V pondělí bude devět až pět stupňů pod nulou a v dalších dnech se bude dále ochlazovat.

Denní minima se v týdnu budou pohybovat od minus 15 do minus 10 stupňů. Při malé oblačnosti, slabém větru a sněhové pokrývce se budou nejnižší hodnoty držet kolem minus 18 stupňů.

„V důsledku mírného až čerstvého větru bude pocitová teplota ještě výrazně nižší,” varují meteorologové. Mrazy se budou podle nich postupně zmírňovat až koncem příštího týdne.

V noci na sobotu nejčastěji minus 13

Teploty v noci na sobotu se v Česku pohybovaly nejčastěji mezi minus 13 a minus sedmi stupni Celsia. Na třech měřicích stanicích klesly až dvacet stupňů pod bod mrazu. Vůbec nejchladněji bylo na šumavské Jezerní slati, kde teploměr klesl na minus 23,6 stupně, řekl Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Teplotní rekord pro tento den nicméně nepadl na žádné z měřicích stanic s alespoň třicetiletou historii záznamů.

Méně než dvacet stupňů naměřili meteorologové vedle Jezerní slati ještě na stanici Kořenov-Jizerka v Jizerských horách, kde teploty klesly až na minus 22,4 stupně. Rovných dvacet pod nulou bylo na Rolavě v Krušných horách.

Z větších sídel prožili nejstudenější noc obyvatelé Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Minimální teplota tam klesla na minus 14,9 stupně.

Naopak nejtepleji bylo v noci na jihu Moravy. Ve Strážnici a ve Starém Městě u Uherského Hradiště meteorologové naměřili shodné minimum, a to minus 6,4 stupně Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám