Hlavní obsah

Hrdost Čechů roste, poraženectví přiznává nejméně lidí za 25 let

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle drtivé většiny české veřejnosti je nutné bránit suverenitu státu za každou cenu. Nadpoloviční většina lidí si však zároveň myslí, že v případě konfliktu bychom se stejně neubránili. Počet lidí s poraženeckým pohledem na obranu vlasti však klesá a je nejnižší od roku 1993. Plyne to z aktuálního šetření CVVM.

Foto: David Ryneš, Novinky

Je třeba bránit suverenitu státu za každou cenu?

Článek

Průzkum se zabýval vztahem Čechů k obraně vlasti, což se v poslední době stalo rovněž oblíbeným tématem některých politiků. S názorem, že suverenitu státu je nutno bránit za každou cenu, se shoduje 88 procent lidí.

Zároveň se však 60 procent respondentů ztotožnilo s názorem, že „pokud by k něčemu došlo”, stejně bychom se neubránili. Opačný postoj zaujímá čtvrtina lidí. Pozitivně lze vnímat fakt, že defétismus deklarovalo nejméně lidí od roku 1993.

Vztah k obraně státu (v procentech; dopočet do 100 procent jsou odpovědi nevím)
anone
Suverenitu je třeba bránit za každou cenu886
Stejně bychom se neubránili6025
Rozhodují o nás velmoci5039
Naše armáda je na úrovni vyspělých zemí4639
Výdaje na obranu zbytečně zatěžují rozpočet3653
zdroj: CVVM

Nedůvěra většiny lidí ve schopnosti ubránit se může kromě historických konotací souviset i s tím, že podle poloviny Čechů je zbytečné o obraně státu vůbec uvažovat, neboť o malých zemích, jako je desetimiliónová Česká republika, rozhodují velmoci. I v tomto případě je polovina lidí, kteří by rezignovali na obranu státu, nejmenšín číslem od vzniku samostatné ČR.

Lidé byli dotazováni rovněž na vnímání úrovně naší armády. Podle 46 procent lidí je Armáda ČR na úrovni armád vyspělých zemí, opačný názor má 39 procent lidí. Pozitivní pro vojáky a armádní plánovače může být fakt, že pouze 36 procent lidí má za to, že náklady na obranu státu zbytečně zatěžují rozpočet.

Průzkum proběhl od 15. do 24. ledna a zapojilo se do něj 1086 respondentů.

Anketa

Je třeba bránit suverenitu státu za každou cenu?
Ano
95,2 %
Ne
3,8 %
Nevím, je mi to jedno
1 %
Celkem hlasovalo 3020 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám