Hlavní obsah

Na přípravu tradiční pražské rybí polévky letos padlo 50 kilogramů másla

Je to zvyklost, bez které si mnoho bezdomovců i běžných obyvatel už ani neumí Štědrý den představit. Tradiční rybí polévku, která se podává 24. prosince v centru Prahy, však pravidelně ochutnávají i turisté, kteří si tento zvyk svorně pochvalují. Na několik tisíc porcí polévky kuchaři využijí opradu nemalé množství másla, smetany, ale třeba i koňaku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

K tradičnímu rozlévání štědrovečerní rybí polévky se letos přidala i Arcidiecézní charita Praha, která v sobotu připravila 500 litrů polévky před kostelem sv. Ludmily na Náměstí Míru.

Článek

Na Staroměstském a Václavském náměstí mohou v průběhu neděle lidé přijít zdarma ochutnat rybí polévku. Od 11:00 ji budou rozlévat pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Tradiční vánoční pokrm se bude rozdávat i ve Vršovicích. Na obou náměstích začnou politici servírovat polévku v 11:00.

Primátorka Krnáčová rozdá potřebným i dalším návštěvníkům Staroměstského náměstí dva tisíce porcí polévky, uvařené podle speciálního receptu s koňakem a karamelem. Tisíc porcí rybí polévky bude rovněž od 11:00 rozdávat v dolní částí Václavského náměstí starosta Lomecký. Od 13:00 se přesune na Kampu, kde lidem nabídne dalších 300 porcí.

Od 10:00 do 12:00 bude vánoční pokrm rozlévat starosta Prahy 10 Vladimír Novák (ČSSD) před obchodním centrem Eden.

Staroměstské náměstí ožije v devět večer

Tradiční polévku, rozlévanou na Staroměstském a Václavském náměstí, vaří tým kuchařů už několik let podle originálního receptu. Kromě kaprů z rybářství Zbiroh do ní zpracují 100 kilogramů zeleniny, především mrkve, celeru a petržele, 30 kilogramů cibule, 70 kilogramů hladké mouky, 50 kilogramů másla a 45 litrů smetany. Polévku kuchaři dochutí třemi litry koňaku, karamelem a dozdobí ji osmaženými krutony na másle.

Na Staroměstském náměstí bude po rozlévání polévky program pokračovat od 21:00, kdy na pódiu vystoupí operní pěvci s Českou mší vánoční Jakuba Jana Ryby. Na první svátek vánoční čeká děti pohádka a koncert mobilní zvonkohry.

Reklama

Výběr článků

Načítám