Hlavní obsah

Česko má za sebou velmi mrazivou noc, na Šumavě naměřili minus 28 stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Noc na úterý byla v Česku velmi mrazivá. Na Rokytské slati na Šumavě naměřili podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu minus 28,1 stupňů Celsia. Na Jizerce v Jizerských horách klesla teplota pod minus 23 stupňů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Jihočeském kraji naměřili v noci Na Rokytské slati minus 28,1 stupňů Celsia a na Horské Kvildě minus 25. „Na Březníku bylo minus 26,8 stupně, stanice je ale ve velké nadmořské výšce kolem 1100 metrů,” řekl Pavel Kopeček z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V kraji jsou ráno všechny silnice sjízdné s opatrností, ve vyšších polohách Strakonicka a Jindřichohradecka leží na cestách nižších tříd ujetá vrstva sněhu krytá posypem, řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jiří Novotný. „Jsou sjízdné s opatrností, protože tady máme teploty od minus pěti do minus 20 stupňů. Je tu místy mlha, tak se může stát, že bude namrzat," řekl Novotný. Zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření jsou místy na Písecku.

Nejchladnější noc zimy má za sebou Liberecký kraj. Pod minus deset stupňů Celsia klesla teplota v krajském Liberci a v Jizerských horách i Krkonoších bylo místy pod minus 15 stupni. Na Jizerce v Jizerských horách klesla teplota dokonce pod minus 23 stupňů.

Řadu silnic nižších tříd v horských oblastech Královéhradeckého kraje pokrývá vrstva ujetého sněhu. Nejchladněji bylo v Adršpachu na Náchodsku a ve Vrchlabí na Trutnovsku, kde teploty klesly k minus 15 stupňům Celsia. V úterý ráno by se na některých místech mohly objevit mrznoucí mlhy.

Foto: ČHMÚ

Noční teplota na Rokytské slati na Šumavě.

Silnice nižších tříd na Vysočině pokrývá ráno zledovatělý sníh, v některých úsecích zejména na Žďársku v něm jsou vyjeté koleje. Solené hlavní tahy včetně dálnice D1 jsou vymrzlé a holé. K ránu byl v kraji desetistupňový mráz, místy může namrzat mlha. Řidiči by na Vysočině měli jezdit se zvýšenou opatrností.

Silnice druhých a třetích tříd v horských oblastech Vsetínska pokrývá souvislá vrstva sněhu do tří centimetrů, která je krytá posypem. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Vozovky v ostatních částech Zlínského kraje jsou převážně holé a suché, některé jsou vlhké.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám