Hlavní obsah

Nový sníh, zmrazky i náledí. Jeďte opatrně, vyzývají silničáři řidiče

• Aktualizováno

Silničáři v řadě krajů nabádají řidiče, kteří v pondělí ráno vyrážejí na cesty, k opatrné jízdě. Český hydrometeorologický ústav pro pondělní ráno varuje před lokálním výskytem náledí nebo zmrazků. Vozovky mohou být místy kluzké, řidiči by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Většina jihočeských silnic byla 16. prosince sjízdná pouze se zvýšenou opatrností. Ve vyšších polohách v regionu dopravu komplikovalo sněžení. Na snímku je silnice mezi Frymburkem a Černou v Pošumaví.

Článek

Na jižní Moravě se teploty pohybují těsně pod nulou, místy leží sněhový poprašek, jinde jsou silnice mokré po chemickém ošetření. Řidiči si podle webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje mají dávat pozor zvláště na Břeclavsku, ve vyšších polohách na Blanensku a Znojemsku, ale také na silnici 43 z Brna do Svitav.

Na jižní Moravě silničáři chemicky ošetřili například dálnici D46 a vedlejší komunikace na Břeclavsku a Hodonínsku.

Foto: jap, Novinky

Čechy zasáhlo v neděli odpoledne silné sněžení a hrozí tvorba náledí.

To v jižních Čechách jsou na některých silnicích zbytky sněhu po chemickém ošetření. Všechny silnice v kraji jsou nicméně sjízdné se zvýšenou opatrností. Podle veřejně přístupných dat silničářů je na desetině silnic Prachaticka nyní vrstva nového sněhu. Místy ho napadlo až deset centimetrů. Rozbředlý sníh nebo jeho zbytky po chemickém ošetření jsou na některých silnicích v okresech České Budějovice, Český Krumlov, Písek a Strakonice.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Silničáři měli v noci na pondělí v terénu veškerou techniku. Přesto to v některých úsecích nestačilo.

„Všechny silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Někde to klouže, někde napadl sníh, nicméně všech 86 sypačů, které máme na okruzích, bylo venku, na Prachaticku a Českokrumlovsku včetně pomocného prohrnování, jezdí traktory s radlicemi,” informoval náměstek provozního úseku Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Vykouk. Přesto měli řidiči problémy. U Žďáru na Písecku uvázl autobus, u Vodňan havarovala dvě osobní auta s traktorem a na Prachaticku boural osobní vůz s rolbou.

V Olomouckém kraji jsou silnice ráno po nočních sněhových přeháňkách sjízdné se zvýšenou opatrností. Rozbředlý či ujetý sníh pokrývá vozovky nejen v horských oblastech, ale také v nížinách, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR.

BEZ KOMENTÁŘE: Řidiče v okolí Prahy trápí ledovkaVideo: Novinky

V noci zde napadlo až několik centimetrů sněhu a sněhové přeháňky zatím neustaly. Opatrní by řidiči měli být hlavně na Šumpersku a Jesenicku, kde jsou na hlavních silničních tazích i na cestách druhé a třetí třídy po chemickém posypu zbytky rozbředlého sněhu. Ve vyšších polohách pokrývá méně důležité silnice vrstva ujetého sněhu s posypem.

Rozbředlý sníh po nočních sněhových přeháňkách leží také na vozovkách druhé a třetí třídy na Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku. Hlavní silniční tahy tam jsou po chemickém posypu zpravidla holé a mokré. Na silnicích udržovaných inertním materiálem je slabá vrstva ujetého sněhu s posypem.

Řidiči na sociální síti varují ostatní, že vozovky jsou kluzké. V Olomouckém kraji bylo ráno hlášeno několik dopravních nehod. Například v Litovli na Olomoucku se srazil osobní automobil s nákladním. Další dva automobily havarovaly u Křelova nedaleko Olomouce a mezi obcemi Drahanovice a Slatinice na Olomoucku.

Silnice Vysočiny jsou kvůli sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy včetně dálnice D1 jsou po solení mokré nebo s rozbředlým sněhem. Na vedlejších leží ujetá vrstva sněhu posypaná drtí, na Žďársku místy i s vyjetými kolejemi. V noci občas nemohly v některých kopcích vyjet kamióny. Jezdila skoro stovka sypačů.

V kraji od neděle napadlo několik centimetrů sněhu, teploty se v pátek ráno pohybovaly tři až pět stupňů pod bodem mrazu. „Počasí nás docela potrápilo, přes noc jsme měli venku skoro všechny sypače,” řekl Vít Kryštof z Krajské správy a údržby. Před 7:00 neměla podle něj problémy v dopravě hlášeny.

Na Zlínsku mohou ráno místy silnice namrzat. Řidiči by měli jet opatrně zejména na Vsetínsku a na Zlínsku, kde je také na vozovkách nižších tříd vrstva nového sněhu. Ostatní silnice v regionu jsou většinou holé a po chemickém ošetření vlhké nebo mokré. Vyplývá to z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR.

V Ústeckém kraji jsou silnice sjízdné se zvýšenou opatrností. Řidiči si musejí místy dávat pozor na náledí, v Krušných horách leží na cestách vrstva ujetého sněhu. Náledí se objevuje podle informací policie v Rumburku na Děčínsku, klouzat to může na mostech a chodnících ve městech. Neprůjezdné jsou v Krušných horách úseky komunikací, kde je značka, že se silnice v zimě neudržuje.

Dálnice D8 a silnice I. třídy jsou většinou mokré a už po chemickém ošetření a sjízdné s opatrností. Nehody řeší policie na Litoměřicku, Chomutovsku a Mostecku. V Libouchci na Ústecku je neprůjezdná silnice v místě, kde hořelo vozidlo.

I ve středních Čechách je řada silnic sjízdná jen se zvýšenou opatrností. Jde především o silnice druhé a třetí třídy ve všech okresech, na kterých často leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Všechny dálnice v kraji jsou mokré nebo vlhké a sjízdné bez omezení.

Pozor by si řidiči měli dát také na silnicích prvních tříd na Kolínsku a Kutnohorsku, odkud jsou hlášeny sněhové přeháňky, silnice jsou tady mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností.

Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné zejména silnice nižších tříd v Moravskoslezském kraji. Hlavně v Beskydech na nich může ležet vrstva ujetého sněhu krytá posypem, na Opavsku nebo Bruntálsku zase snižují dohlednost sněhové přeháňky. Silnice první třídy jsou po chemickém ošetření mokré.

Na řadě silnic nižších tříd v Královéhradeckém kraji ráno ležela vrstva rozbředlého nebo ujetého sněhu. Někde byl sníh zledovatělý. Teploty ráno v některých místech klesly pod minus deset stupňů Celsia, například ve Vrchlabí, v Deštném v Orlických horách nebo v Adršpachu.

Na některých menších silnicích v Pardubickém kraji leží nový sníh. Většinou je po solení rozbředlý, ve výše položených oblastech i uježděný. Silničáři varují před lokální ledovkou. Řidiči by měli jet opatrně zvláště v okolí Hlinska, Holic, Ústí nad Orlicí, Skutče a Vysokého Mýta. V oblasti Lanškrouna a v Železných horách je na vozovkách uježděná sněhová vrstva. Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné.

Aktuální hodnoty sněhu
střediskohoryvýška sněhuz toho nového sněhu
BíláBeskydy25 cm1 cm
Javorový vrchBeskydy0 cm0 cm
KohútkaBeskydy30 cm0 cm
PustevnyBeskydy10 cm0 cm
SoláňBeskydy20 cm40 cm
MonínecČeská Sibiř50 cm2 cm
KarasinČeskomoravská vrchovina0 cm0 cm
Nové Město na MoravěČeskomoravská vrchovina35 cm2 cm
Červenohorské sedloJeseníky30 cm2 cm
KarlovJeseníky45 cm2 cm
KarloviceJeseníky0 cm0 cm
Kouty nad DesnouJeseníky70 cm5 cm
MiroslavJeseníky0 cm0 cm
OstružnáJeseníky60 cm10 cm
PetříkovJeseníky0 cm0 cm
PradědJeseníky65 cm0 cm
PřívratJeseníky3 cm3 cm
RamzováJeseníky20 cm5 cm
StaroměstskoJeseníky20 cm20 cm
BedřichovJizerské hory30 cm8 cm
Černá ŘíčkaJizerské hory50 cm5 cm
DesnáJizerské hory0 cm0 cm
JeštědJizerské hory40 cm5 cm
Josefův DůlJizerské hory25 cm5 cm
SeverákJizerské hory45 cm8 cm
Špičák u TanvalduJizerské hory70 cm5 cm
BeneckoKrkonoše50 cm25 cm
Černá horaKrkonoše60 cm10 cm
Černý DůlKrkonoše40 cm5 cm
Dolní DvůrKrkonoše20 cm5 cm
HarrachovKrkonoše30 cm5 cm
HerlíkoviceKrkonoše40 cm3 cm
Jablonec nad JizerouKrkonoše15 cm4 cm
Malá ÚpaKrkonoše50 cm10 cm
Horní Mísečky-MedvědínKrkonoše50 cm10 cm
Mladé BukyKrkonoše50 cm5 cm
Pec pod SněžkouKrkonoše60 cm10 cm
Kořenov-RejdiceKrkonoše40 cm10 cm
Rokytnice nad JizerouKrkonoše40 cm10 cm
Svatý PetrKrkonoše55 cm0 cm
Velká ÚpaKrkonoše50 cm5 cm
VítkoviceKrkonoše50 cm10 cm
ŽacléřKrkonoše30 cm0 cm
BouřňákKrušné hory5 cm3 cm
Boží DarKrušné hory30 cm5 cm
BublavaKrušné hory50 cm5 cm
KlínovecKrušné hory80 cm5 cm
TelniceKrušné hory25 cm5 cm
ČenkoviceOrlické hory30 cm2 cm
DeštnéOrlické hory25 cm5 cm
ŘíčkyOrlické hory60 cm8 cm
Skiareal LipnoŠumava40 cm5 cm
Nové HutěŠumava30 cm2 cm
Špičák na ŠumavěŠumava0 cm0 cm
ZadovŠumava40 cm2 cm

Anketa

Měli jste ráno na silnicích problémy?
Ano
22,9 %
Ne
77,1 %
Celkem hlasovalo 477 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám