Hlavní obsah

Ondráček nebyl zvolen předsedou komise pro GIBS

• Aktualizováno

Poslanci v pátek v prvním kole nezvolili předsedou komise pro kontrolu GIBS jediného navrženého kandidáta Zdeňka Ondráčka z KSČM. Podpořilo ho 85 poslanců. Pro zvolení bylo třeba 94 poslanců. Poslancům to oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

Článek

Kolem volby Zdeňka Ondráčka, kterému kritici přezdívají „komunistická mlátička”, se ve Sněmovně vedla v posledních týdnech bouřlivá debata. Premiér Andrej Babiš komunisty také vyzval, aby zvážili jeho kandidaturu. Ti však řekli, že na tom trvají.

Volba se bude podle Martina Kolovratníka opakovat a měla by se konat až v příštím týdnu v úterý. Ve druhém kole však nebude nový kandidát, ale bude se znovu hlasovat o Zdeňku Ondráčkovi, až při případném nezvolení musí být vybrán nový kandidát.

Poslanci mají problém s Ondráčkovou minulostí. Ten byl před listopadem 1989 členem pohotovostního pluku SNB, kde se podílel na potlačování demonstrací proti režimu.

Na Babiše se obrátil Horáček

K odmítnutí Ondráčka vyzval Babiše i prezidentský kandidát Michal Horáček, který připomněl, že Ondráček v lednu 1989 brutálně zasahoval během Palachova týdne.

„Tím aktivně sloužil zájmům totalitního režimu a okupantům Československa,“ míní Horáček, který zároveň připomněl Ondráčkovu přezdívku – policejní mlátička.

Reklama

Výběr článků

Načítám