Hlavní obsah

Babiš požádá o důvěru až v lednu, nechce lidem kazit Vánoce

Novinky, jas, zpe

Čerstvě jmenovaný premiér Andrej Babiš (ANO) předstoupí před poslance s žádostí o vyslovení důvěry až v lednu. Nechce prý veřejnosti kazit předvánoční čas. Zeman oznámil, že Babiše přijde do Sněmovny podpořit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (vlevo) s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

„Myslel jsem, že bychom požádali o důvěru před Vánoci, ale jsem si to rozmyslel. Nebudeme lidi otravovat před Vánoci nějakým dohadováním,” řekl Babiš, který původně naznačoval, že by kabinet mohl předstoupit před Sněmovnu ještě před koncem roku.

Do Sněmovny jej přijde podpořit i Zeman. „Jestliže prezident někoho jmenuje, pak je jeho povinností, aby se toho, koho jmenoval, zastal ve svém vystoupení před Poslaneckou sněmovnou,“ zdůvodnil Zeman.

Premiér po jmenování uvedl, že „většina tradičních stran“ odmítla s hnutím ANO spolupracovat. Strany chce nicméně opět oslovit s žádostí o podporu či toleranci.

„Jsme připraveni převzít tu odpovědnost,“ uvedl Babiš. Česko si prý zaslouží „vrátit se na špičku Evropy”. „Jsme na to sami, nám to nevadí,” dodal.

Zeman Babišovi řekl, aby se s nově jmenovanou vládou zastavili příští týden u hrobu Tomáše Garrigua Masaryka v Lánech. „Je to hezká tradice, určitě to máme v plánu dopoledne před jmenováním,“ sdělil Babiš.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Právo, ČTK, psp.cz a Středočeský kraj

Anketa

Jak dlouho podle vás vydrží první Babišova vláda?
Jen do prvního hlasování o důvěře
31,9 %
S podporou alespoň část volebního období
2,7 %
Celé volební období bez ohledu na situaci
63,4 %
Nezajímá mě to, ať si dělají, co chtějí
2 %
Celkem hlasovalo 6798 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám