Hlavní obsah

Ombudsmanka zachraňuje invalidovi příspěvek na auto

Právo, Vladimír Klepáč

Téměř nemůže chodit, nemá pravou ruku a čtyři prsty na levé ruce. Přesto se osmapadesátiletý muž z jižní Moravy snaží o sebe starat sám. Když ale požádal o sociální příspěvek na koupi auta, posudkoví lékaři mu jej nepřiznali.

Foto: Petr Horník, Právo

Ombudsmanka Anna Šabatová

Článek

Muž z jižní Moravy trpí silnou cukrovkou a navíc těžkou artrózou kyčelních kloubů. S nepřízní osudu ale statečně bojuje a ještě do roku 2015 chodil za pomoci dvou francouzských holí.

Pak mu však lékaři museli amputovat část pravé ruky a prsty na levé. Hole tak již nemůže používat a chůze, i když na krátkou vzdálenost, je pro něj mimořádně obtížná. Je jí schopen jen za pomoci někoho blízkého, ujde ale nejvýše sto metrů.

Jaké další postižení by žadatel měl mít, aby uspěl?
ombudsmanka Anna Šabatová

Invalida si proto požádal o takzvaný příspěvek na zvláštní pomůcku. V jeho případě by mělo jít o finanční dotaci státu na pořízení auta, které by mu usnadnilo pohyb, mimo jiné návštěvu lékařů nebo rehabilitací.

Výše příspěvku se může pohybovat od sto tisíc do 200 tisíc korun. Když s žádostí neuspěl, obrátil se na ombudsmanku Annu Šabatovou. „Člověk si skoro klade otázku, jaké další postižení by žadatel měl mít, aby uspěl, aby na příspěvek dosáhl,“ řekla Právu ombudsmanka. Zdůraznila, že podobných případů, kdy je na první pohled jasné, že si postižený zaslouží finanční pomoc a neuspěje, je mnohem více.

Šabatová si vyžádala dokumentaci od posudkového lékaře, který ve věci rozhodoval, a zjistila, že doktor v ní vůbec nevzal v potaz to, že muž trpí postižením kyčelních kloubů. Požádala proto ministerstvo práce a sociálních věcí, aby jeho posudková komise žádost znovu projednala.

Může podat žalobu na stát

Členové komise sice vzali na vědomí velký rozsah zdravotních problémů, s nimiž se invalida potýká, nicméně uvedli, že u pacienta „není přítomno těžké funkční postižení alespoň tří celků pohybového ústrojí“, které je nutné proto, aby mohl být muži příspěvek na vozidlo přiznán. Ochránkyně práv neuspěla ani přímo u ministryně práce Michaely Marksové.

„Stav žadatele se nyní ještě zhoršil. Proto o příspěvek požádal znovu. Snad mu již bude vyhověno. Pokud by neuspěl, navrhla jsem mu podání žaloby,“ uvedla Šabatová. Dodala, že v těchto případech jsou žalobci osvobozeni od úhrady soudních poplatků a nepotřebují advokáta.

Lidem, kteří trpí, mnohdy nezbývá nic jiného než podat žalobu, aby se domohli svého práva
ombudsmanka Anna Šabatová

Podle veřejné ochránkyně práv je případ příkladem toho, že někteří posudkoví lékaři jsou nepřiměřeně přísní a příliš si po svém vykládají podmínky, za nichž je možné státní příspěvek postiženému poskytnout.

„Bohužel nejde o ojedinělý případ. Lidem, kteří trpí, mnohdy nezbývá nic jiného než podat žalobu, aby se domohli svého práva,“ uzavřela pro Právo ombudsmanka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám