Hlavní obsah

Správní soud odmítl další stížnosti na volby

Právo, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší správní soud (NSS) ve čtvrtek odmítl dalších 18 stížností souvisejících se sněmovními volbami. Důvody jsou mimo jiné opožděné podání či nepřípustnost. Další dvě stížnosti soud odložil bez vyřízení, protože nešlo o řádné podněty. Uvedla to mluvčí soudu Sylva Dostálová. O všech 77 podaných stížnostech chce soud rozhodnout do první schůze Sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ve třech podnětech, které byly odmítnuté pro nepřípustnost, se stěžovatelé domáhali neplatnosti voleb jako celku, což ale zákon neumožňuje.

Další podání soud odmítl pro neoprávněnost navrhovatele, jenž zpochybňoval volbu kandidáta v jiném volebním kraji, než sám hlasoval. Šest stížností mělo vady, které pisatelé ani po výzvě volebního senátu neodstranili. Další stěžovatelé nepodali podněty v zákonné lhůtě.

Celkový počet podnětů po sněmovních volbách byl 77, před čtyřmi lety jich bylo 42.

Už při předchozím projednávání volební senát odmítl 10 stížností, dalších osm odložil bez projednání.

K rozhodnutí tak zbývají ještě necelé čtyři desítky podnětů, soud chce o všech rozhodnout pokud možno před první schůzí Sněmovny, kterou prezident svolal na 20. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám