Hlavní obsah

Za vepřín v Letech stát zaplatí 450 miliónů korun

• Aktualizováno

Za odkup areálu vepřína v Letech u Písku, na jehož místě dříve stál koncentrační tábor pro Romy, zaplatí vláda cca 450 miliónů korun včetně DPH. Na místě by měl vzniknout památník obětí romského holokaustu. Odkup areálu kabinet schválil už v srpnu, nyní odtajnil cenu.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Areál v letech u Písku

Článek

Areál stát vykoupí od společnosti AGPI. Na podmínkách se s firmou dohodla již v srpnu a smlouva bude podepsána v nejbližší době, potvrdil v pondělí po jednání vlády ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Po podpisu smlouvy bude zahájena útlumová fáze tak, aby bylo do jara příštího roku zařízení prázdné.

Vepřín se rozkládá na sedmi hektarech. Tvoří jej třináct hal, v nichž je chováno zhruba 13 000 prasat. Na stejném místě přitom stál za druhé světové války takzvaný cikánský tábor, v němž v naprosto katastrofálních podmínkách žilo 1300 Romů.

Přímo v táboře jich podle historiků zemřelo zhruba 330. Větší část dalších internovaných byla v roce 1943 převezena do koncentračního tábora v Osvětimi, kde zahynuli. Ministr připomněl, že válka připravila o život přibližně 90 procent českých a moravských Romů.

Firma: Jde o přesný výpočet

Předseda představenstva společnosti AGPI Právu sdělil, že cena je výsledkem jednání dvou stran a k jejímu výpočtu byla použitá přesná metodika. „Myslím si, že je to rozumný kompromis. Rozhodně to nebyl odhad o ceně, ale k výsledku jsme došli metodikou. Poměrně dlouho jsme hledali cesty, jak k ceně dojít, aby to bylo objektivní a zdůvodnitelné,“ uvedl Čech.

Upozornil, že výsledná cena zahrnuje sedm nebo osm parametrů, ze kterých se vycházelo. „Podobně tomu bylo i například u výkupů celnic, nebo vodních děl,“ podotkl Čech.

Peníze chce AGPI investovat do dalšího rozvoje firmy. „Ještě je nemáme, ale určitě je budeme chtít investovat do dalšího rozvoje zemědělské výroby naší společnosti,“ zdůraznil Čech. Zmínil, že AGPI může stále pokračovat v produkci vepřového masa, protože má ještě další provoz, dále se zabývá produkcí vajec, nebo například výkrmem brojlerů.

Obchod bude zřejmě zcela uzavřený až v dubnu příštího roku. „Počítám, že platba přijde až někdy v dubnu příštího roku. Teprve teď bude příprava smlouvy a útlum činnosti vepřína i příprava na předání,“ dodal Čech.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda posvětila odkup vepřína v Letech

Vláda na svém pondělním zasedání schválila odkup areálu vepřína v Letech na Písecku, kde v období druhé světové války stál romský koncentrační tábor. Na...

Výběr článků

Načítám