Hlavní obsah

V ústeckém Mojžíři se údajně kupčilo s hlasy, 200 korun za hlas

– Ústí nad Labem
Právo, ČTK, koc

Policie prověřuje údajné kupčení s hlasy v problémovém sídlišti Mojžíř v Ústí nad Labem. Podezření se týká okrsku 2016. Volební účast tady byla 19,62 procenta. Podle Českého rozhlasu, který na podezření upozornil, mělo několik desítek lidí dostat po jednom hlasovacím lístku a 200 korun jako odměnu za jeho vhození do urny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

V okrsku vyhrálo hnutí ANO s 32,35 procenty. Druhá ČSSD získala přes 22 procent hlasů, o 16 procent více než byl její výsledek v krajském městě. Z 45 odevzdaných lístků pro sociální demokracii bylo shodně 31 preferenčních hlasů pro dvojku kandidátky, starostu Krupky na Teplicku Zdeňka Matouše a jeho místostarostu Karla Roučka. Například lídr ČSSD Jaroslav Foldyna nezískal ani jeden preferenční hlas. V dalších okrscích v Mojžíři volilo ČSSD kolem pěti procent lidí.

Podle Matouše, který byl spojován s kupčením s volebními hlasy již v minulosti, jde o cílenou kampaň vedenou proti němu. „Stojí za ní předáci jednoho romského hnutí, se kterým jsem měl v Krupce incident a odmítl s nimi spolupracovat. Následně mi vyhrožovali pomstou. Není lehčí způsob než rozdat pár volebních lístků, kterých se na sídlištích všude válí spousta, lidem na hranici svéprávnosti a zavolat novináře,“ sdělil Právu Matouš s vírou, že policie vše řádně vyšetří.

Policie případ prověřuje. „Přijali jsme oznámení, které se má údajně týkat kupčení s hlasy. Jde zatím o ničím nepodložené informace,“ uvedla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám