Hlavní obsah

Úředníci berňáku dostávají odměny podle doměřených daní

Finanční správa vyplácí berním úředníkům odměny v závislosti na tom, s jakým nasazením doměřují firmám daně u tzv. převodních cen. Cílové odměny pro úředníky jsou spojeny také s neuznaným daňovým odpočtem, který uplatňují inovativní firmy. Uvedly to čtvrteční Hospodářské noviny (HN).

Foto: Petr Horník, Právo

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček

Článek

Systém zmíněných odměn listu potvrdila mluvčí Generálního finančního ředitelství (GFŘ) Petra Petlachová.

„V loňském roce definoval odbor daní z příjmů Generálního finančního ředitelství příslib cílové odměny v oblasti převodních cen a neuznaných odpočtů na výzkum a vývoj. V souvislosti s ověřením správnosti v obou oblastech byly odměny poskytnuty,” řekla Petlachová.

Doměřili daně téměř za miliardu korun

Podle interního materiálu GFŘ z května jsou prémie za aktivitu ohledně odpočtu, který uplatňují firmy investující do výzkumu a vývoje. Mohou je dostat úředníci, kteří těmto firmám zamítnou uplatněný daňový odečet a firmy pak vyzvou, aby doplatily daň včetně penále a úroku z prodlení. Vedle toho se systém cílových odměn týká doměrků v oblasti takzvaných převodních cen, tedy cen za služby či zboží, které fakturují firmy propojené v jedné skupině. Právě na transakce v rámci holdingů se GFŘ pod vedením Martina Janečka intenzivně zaměřilo, připomněly HN.

Podle nich berní správa na odměnách za zjištěné nesrovnalosti u převodních cen a následné zvýšení daňové povinnosti vyplatila podle interního květnového přehledu 228 000 korun. Loni při zhruba 900 kontrolách doměřila téměř 886 miliónů korun, což je dvojnásobek oproti roku 2015.

Podle HN si ale podnikatelé stěžují, že berní úředníci často hledají sebemenší záminky, aby zpochybnili uplatněný odpočet na výzkum a vývoj. Loni tak neuznali odečet za více než 151 miliónů korun. Nejvíce činorodí byli v tomto směru pracovníci finančních úřadů v Pardubickém kraji, uvedl předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

Anketa

Mají úředníci Finanční správy dostávat odměny podle toho, jak doměřují daně firmám?
Ano
11 %
Ne
89 %
Celkem hlasovalo 1788 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám