Hlavní obsah

Horám zdar, zaznělo poslední sbohem Klepšovi

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchlabí

Šéfa krkonošských záchranářů Adolfa Klepše v úterý přišly na poslední cestu vyprovodit stovky lidí. Hostům dominovaly červené bundy záchranářů ze všech českých pohoří a polského GOPRu. „Ádo, ať ti na nebeských sjezdovkách lyže frčí. Horám zdar,“ zaznělo jako poslední sbohem z úst špindlerovského záchranáře Ludvíka Strejčka.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozloučení se zesnulým náčelníkem horské službyVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Lidé se s náčelníkem Horské služby Krkonoše loučili v Augustiniánském klášteře ve Vrchlabí. Klepš zemřel 10. října v královéhradecké fakultní nemocnici. Smrti předcházel 1. října srdeční kolaps na vrcholu Sněžky u kaple sv. Vavřince, patrona horských záchranářů. [celá zpráva]

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Pohřeb Adolfa Klepše

Odchod 53letého otce dvou dospělých dcer, dospívajícího a malého kluka, trojnásobného dědy, který posledního, v říjnu narozeného vnuka už neviděl, a spolehlivého kamaráda horami nepohne. Budou ale nějaký čas smutnější.

Foto: Horská služba

Náčelník horské služby Adolf Klepš

„Ten kluk má hory v krvi,“ charakterizovala Klepše, který začínal jako horský pošťák, kniha o historii krkonošské horské služby. „Právě praxe na horské poště mi dala dobrou průpravu stát se později horským záchranářem,“ hodnotil pošťáckou praxi, kam po maturitě na vrchlabském gymnáziu nastoupil, sám Klepš.

Sen obléknout červenou větrovku se znakem horské služby se Klepšovi, který pokračoval v rodinné tradici, splnil v roce 1986, kdy v roli čekatele posílil tým dobrovolníků. Profesionálem se stal po patnácti letech učednické služby. Horskou službu Krkonoše řídil od roku 2001.

Klepš během 31leté služby pomohl zachránit řadu lidských životů. Jednal vždy v klidu, s přehledem a naprostou profesionalitou. Kytičku mu v úterý možná přinesl i někdo ze zachráněných lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám