Hlavní obsah

Krásné počasí mizí v mlhách, na víkend se prudce ochladí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do čtvrtka by mělo vydržet krásné počasí tereziánského babího léta, ale týká se to jen míst, kde se protrhají mlhy a nízká oblačnost. Ke konci týdne už bude převažovat oblačno, vyskytnou se srážky a teploty půjdou dolů, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: David Taneček, ČTK

Nadprůměrné teploty posledních dní tento týden skončí.

Článek

Teplý vzduch bude do České republiky proudit až do čtvrtka kolem oblasti vysokého tlaku nad jižní Evropou. Ta ale slábne, takže teplý vzduch k nám proudí ve vyšších vrstvách atmosféry. Kvůli tomu vznikají po ránu mlhy a nízká oblačnost, které se na některých místech mohou udržet po celý den. Tam, kde se vyjasní, bude ještě panovat příjemné a nadprůměrně teplé počasí, jehož jedinou vadou na kráse jsou zhoršené rozptylové podmínky, protože skoro nefouká a žádný déšť nevyčistí prachové částice, upozornila Honsová.

Během pondělí vydrží mlhy a nízká oblačnost jen ojediněle, teploty tam nepřekročí 14 stupňů, na většině území ale bude jasno až polojasno s nejvyššími teplotami mezi 19 a 23 stupni, takže meteorologové opět počítají s tím, že budou padat rekordy jako v předchozích dnech.

Podobné počasí bude panovat i v úterý, zejména v Čechách. Na východě se zřejmě udrží nízká oblačnost po celý den. Ranní teploty klesnou na 10 až 6 stupňů, odpolední vystoupí opět na 19 až 23 stupňů při slunečné obloze, při zataženém nebi bude jen kolem 14.

Stejný scénář, tedy polojasno, ale místy zataženo nízkou oblačností a mlhavo, se odehraje i ve středu. Ráno opět 10 až 6 stupňů, odpolední maxima stále příjemných 18 až 22 stupňů, ale pod nízkou oblačností jen 13.

Čtvrtek bude posledním teplým dnem, má být alespoň někde polojasno, během dne ale bude oblačnosti přibývat. Místy se opět udrží nízká oblačnost a mlhy. Po ránu se opět ochladí na 10 až 6 stupňů, odpolední maxima vystoupí nejčastěji na 11 až 15 stupňů. Tam, kde se protrhá oblačnost, si lidé ještě užijí až 19 stupňů.

Na víkend ochlazení

Z nadprůměrných teplot se naplno vrátíme do druhé poloviny října v pátek. Bude oblačno, občas s deštěm nebo přeháňkami. Teploty ráno spadnou na 9 až 5 stupňů, maxima vystoupí na 11 až 15.

O víkendu přijde ještě výraznější ochlazení. V sobotu po ránu předpověď hlásí 8 až 4 stupně, na odpoledne jen 10 až 14, v neděli ranní minima klesnou na pouhých 7 až 3 stupně, odpolední maxima se nevyšplhají výš než na 9 až 13 stupňů, což je ve srovnání s maximy ze začátku týdne prudký pád o 10 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám