Hlavní obsah

Do Česka se vrátilo léto, padaly teplotní rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko zažívá v polovině října nebývalou vlnu tepla. Například v Ústeckém kraji padly v sobotu na osmi stanicích teplotní rekordy, jeden padl i v Průhonicích u Prahy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejtepleji bylo v Kopistech na Mostecku, kde meteorologové naměřili 23,7 stupně Celsia. Byla to zároveň nejvyšší teplota naměřená v ČR, sdělil v sobotu Český hydrometeorologický ústavu (ČHMÚ).

V Kopistech neodolal rekord z roku 2014, tehdy bylo „jen” 21,6. Ze stejného roku byl i dosavadní rekord 21,3 stupně Celsia v Teplicích, v sobotu si lidé v tomto severočeském lázeňském městě užívali teploty 22,4 stupně Celsia. Ke stejnému stupni vystoupala teplota v Žatci, kde byl pokořen rekord 21,2 stupně z roku 1993.

Krásně i v pondělí

V Doksanech na Litoměřicku byl vyrovnán rekord z roku 2000, meteorologové stejně jako před sedmnácti lety naměřili 21,5 stupně. V Tušimicích zapsali rekord 21,3 stupně Celsia, v ústecké čtvrti Vaňov 20,8, ve čtvrti Kočkov v krajském městě to bylo 20,1 a ve Smolnici 20,7. Rekordy meteorologové sledují v Ústeckém kraji na třinácti stanicích, kde se měří déle než třicet let. V sousedním Libereckém kraji žádný rekord nepadl.

I v neděli bude teplo. Teploměr může ukázat 23 °C, i když místy bude zataženo. Nadprůměrně teplé počasí nás čeká také příští týden. V pondělí má být opět jasno a denní teploty se dostanou na 19 až 23 °C, v úterý zhruba na 22 °C.

Částečně se má počasí zhoršit ve středu a o víkendu už bude zřejmě ošklivě. Celkově bude ovšem celý konec října teplotně nadprůměrný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám