Hlavní obsah

Malé bílé auto s kamerami rozdává pokuty už i v centru Prahy

Novinky, Nela Štefanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stejný systém parkovacích zón jako v Praze 5, 6 a 8 začal od prvního října platit také v Praze 1 a 2. Strážníky kontrolující lístečky za okny nahradilo speciální vozidlo s šesti kamerami na střeše. Jak vlastně malé bílé auto, které dovede snímat registrační značky a udělovat pokuty, funguje, zjišťoval štáb Novinek.

Nový způsob kontroly parkovacích zón Video: Novinky

 
Článek

„Naše monitorovací auta automaticky sbírají registrační značky vozidel parkujících v zóně. Dostávají informaci, jestli mají, nebo nemají zaplaceno. Pokud ne, tak nabírají další data, která posílají do centrálního systému, kde se poté dále zpracovávají,“ vysvětlila Novinkám princip fungování speciálního vozu Dana Jurášková ze společnosti Eltodo, která nové zóny spravuje.

Foto: Novinky

Na území Prahy se v současné době nachází 6 monitorovacích vozidel.

V zónách placeného stání se v Praze pohybuje celkem šest takových aut, která pokrývají běžnou provozní dobu. Auta jsou nasazována podle nahodilých rozpisů, aby se předem nedalo určit, kdy a v jakou dobu ulicemi projedou. Za hodinu dokážou vozidla načíst přes dva tisíce značek, se systémem komunikují on-line.

Registrační značky jsou kontrolovány pomocí čtyř kamer s infračerveným podsvícením. Zbylé dvě kamery slouží k fotodokumentaci. „Systém je nastaven tak, že rozliší i velmi špinavé značky, a to devadesáti až pět a devadesáti procentech případů. Vždy bude procento značek, které načtené nebudou, ale s tím se počítá,“ pokračovala Jurášková.

Foto: Novinky

Nový parkovací systém platí i v Praze 1 a 2.

Se změnou parkování se také zvýšil počet parkovacíh míst. Na území Prahy 1 se tak nyní nachází okolo osmi tisíc modrých zón. Nově zde byly vytvořeny také jednotné návštěvnické zóny fialové barvy. Na nich mohou parkovat nejen návštěvníci, ale i rezidenti, kteří místo v modré zóně nenašli. Bílá zóna je určena pro památkovou rezervaci.

Na nový systém parkovacích zón přejde v lednu 2018 také Praha 3 a 7. I zde se objeví nové parkovací automaty, doplní se dopravní značení a bude zaveden  monitorovací systém kontrol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám