Hlavní obsah

Nástup zimy má být hodně drsný

Právo, Rudolf Voleman

Signály, které nám postupně během podzimu ukazuje příroda, zatím hovoří o nástupu silnější zimy. Vypovídá o tom například více obalená cibule slupkami nebo velká úroda šípků. Myši už hledají azyl ve stodolách a vlaštovky a špačci odlétli do teplých krajin.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Vzhledem k tomu, že je studenější podzim, se to letos špatně odhaduje. Dá se přesto očekávat, že začátek zimy bude pořádný. V půli října ale budeme moudřejší,“ uvedl meteorolog ze Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík, který pečlivě pozoruje přírodu. Z toho odvozuje po příkladu našich předků, kteří byli s přírodou mnohem více svázáni, jaké počasí může přijít.

„Do zimy zbývá podle mě měsíc. Vždy kolem třetího čtvrtého listopadu to tady u nás začne padat,“ řekl s tím, že už začátek podzimu bude teplotně pod průměrem o jeden až čtyři stupně. „Stejně tak by mohl být i začátek zimy studenější, než je průměr,“ podotkl s tím, že srážky lze na podzim i na začátku zimy očekávat meziročně srovnatelné.

Ptáci odletěli na jih

Tažní ptáci jsou podle Kovaříka už z poloviny pryč.

„Odletěli definitivně špačci a také vlaštovky. Zbývají hlavně divoké kachny. Teď se čeká, že přilétnou ze severu havrani,“ vypočetl.

„Podle barevnosti listí je vidět, že se příroda na zimu dobře připravuje. Domácí zvířata, jako třeba psi nebo kočky, jsou už ochlupená na zimu. Myši zalézají do stodol. Musím ale říct, že je to i tím, že je podzim studenější,“ pokračoval Kovařík.

Dalším faktorem, který pozoruje, je chování hmyzu. „Mouchy vylézají přes den už jen na chvíli, včely létají také už jen sporadicky. Je to nachystané, že se už moc neohřejeme. V polovině října se dostanou teploty ještě ke dvaceti stupňům, ale to budou výjimečné dny. Babí léto definitivně odpískávám. Když bude ještě pěkně teplo, tak dva tři dny,“ konstatoval meteorolog.

I při sklizni na zahrádce je podle něho třeba dávat pozor. „Cibule nám rovněž ukazuje, že zima bude studenější, protože je více obalená, než bývá běžné. Urodilo se více šípků, což také naznačuje vyšší přípravu přírody na zimu,“ prozradil Kovařík.

Anketa

Čím topíte?
Bydlím/me v paneláku/věžáku..., nestaráme se
23,3 %
Plynem
33,7 %
Dřevem
12,8 %
Uhlím
5,5 %
Elektřinou
7,7 %
Kombinujeme více zdrojů
15,6 %
Něčím jiným
1,4 %
Celkem hlasovalo 6969 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám