Hlavní obsah

Zemanův transparentní účet žije vlastním životem

Z transparentního volebního účtu Miloše Zemana, který musí mít ze zákona všichni prezidentští kandidáti, se stal svébytný fenomén, který si na webu žije vlastním životem. Vznikají dokonce další stránky, které dění na účtu a jeho pohyby sledují a svým způsobem analyzují.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Na Zemanově transparentním účtu byla ve čtvrtek odpoledne částka přesahující 286 000 korun.

Drtivá většina donátorů však namísto smysluplných částek poslala hlavě státu jeden haléř. Platbu přitom lidé využívají nejen ke vzkazům pro prezidenta, ale též k inzerci, osobním vzkazům i ke hraní her.

Vtipálci na účtu hrají lodě

Na účtu tak lze nalézt i zdánlivě nelogické vzkazy dvou uživatelů typu: „Zásah. Střílím na F3.” „Voda, střílím na E5.” Pro nezasvěcené je třeba dodat, že dotyční využili prezidentův účet k oblíbené kratochvíli několika generací nudících se studentů, a sice ke hře nazývané lodě.

Pro bližší představu o svérázné zábavě lze využít některou ze stránek, které pohyby na účtu vyhodnocují. Na webu transparetnimilos.cz lze zjistit, že prostřednictvím jednohaléřových položek lidé již Zemanovi poslali přes 47 korun.

Další z webů, nazvaný milosuvucet.cz, pak spočetl, že zatímco částku do 100 korun poslalo nynějšímu prezidentovi 239 lidí, nižší sumu obdržel od 5757 osob.

Málokoho pak asi překvapí, že jedna ze stránek je v registrech vedena na jméno Jiří Čtveráček s adresou na Pražském hradě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám